2020. 01. 11. - 08:00

Végre! - Mesterséges intelligencia blokkolja a szembe jutó napsugarakat

Végre! - Mesterséges intelligencia blokkolja a szembe jutó napsugarakat

Megérkezett a szemellenző, amely lehetővé teszi a sofőrök tökéletes látását tűző napsütés esetén – a Bosch a Las Vegas-i elektronikai show-n mutatta be mesterségesen intelligens találmányát.

Bemutatták Las Vegasban a technológiát, amelyre alighanem rengetegen várnak évtizedek óta: a Bosch LCD autós szemellenzője blokkolja a napsugarakat, ha azok pont a vezető szemébe világítanak.
 
Mindehhez átlátszó LCD képernyőt és mesterséges intelligenciát használ, s úgy védi a szemet a napsugaraktól, hogy közben az utat tökéletesen látja a sofőr.
 
A virtuális szemellenző elnyerte a legjobb innováció díját a CES 2020-on, vagyis a Las Vegas-i elektronikai kiállításon. Ez a rendezvény a világ legnagyobb fogyasztói technológiai vására.
 
A mesterséges intelligencia segítségével a Bosch megalkotta a virtuális napellenzőt
A mesterséges intelligencia segítségével a Bosch megalkotta a virtuális napellenzőt
 
A Bosch összekapcsolta az LCD-panelt egy sofőr-figyelő kamerával, mely szkenneli a vezető arcát, hogy nyomon kövesse a nap árnyékát. A szemellenző ezután mesterséges intelligenciát használ, melynek segítségével megkeresi a képen a sofőrt – a kamera által -, s egyben elemzi, mit lát a vezető. Majd csupán a kijelző azon részét sötétíti el, amelyik zavarja a sofőr szemét.
 
A kijelző többi része átlátszó marad, nem akadályozza a vezető látómezejét. A folyadékkristályos technológia az adott fényforrás blokkolásához csökkenti a veszélyes napfényt, melynek hatására nemcsak kellemetlenül érzi magát a sofőr, de balesetet is okozhat.
 
A mesterséges intelligenciával működő módszer javítja a látást, a biztonságot és a komfortérzetet.
 
Dr. Steffen Berns, a Bosch Autó Multimédia részlegének vezetője megjegyezte, hogy a sofőröket világszerte nagyon zavarja a szélvédőn át betűző napfény, különösen alkonyatkor vagy napkeltekor, amikor élesen a szembe világíthat.
 
A virtuális szemellenző ezen jelentős mértékben segít. A kutatók abból indultak ki, hogy az emberek mindig arra fordítják a hagyományos ellenzőt, ahol a legkevésbé zavarja a szemüket.
 
Jason Zink, a Bosch technikai szakértője elmondta: ennek realizálása nagymértékben hozzájárult a termék koncepciójának egyszerűsítéséhez és a technológia tervezésének ösztönzéséhez.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.