2020. 01. 18. - 08:00

Függőleges gazdálkodást mutattak be mesterséges intelligenciával

Függőleges gazdálkodást mutattak be mesterséges intelligenciával

A LEGO kockákhoz hasonló felépítésű, vertikális gazdálkodási rendszert mutatott be egy startup cég a Las Vegas-i technológiai kiállításon. A növénykockák bármikor és bárhonnan fenntarthatóak.

„Növénykocka” farmot fejlesztett ki az n.thing nevű IoT startup cég, melyet be is mutattak a Las Vegas-i CES 2020 technológiai kiállításon.
 
Az automatizált, függőleges gazdálkodási rendszer lehetővé teszi, hogy a növényeket bármikor és bárhonnan nevelhessük. A rendszer úgy kapcsolódik össze, akár a LEGO kockák, moduláris kialakítással - több kapszulából áll,  amelyek minden növény magját tartalmazzák.
 
Annak demonstrálására, milyen lehetőségeket rejt a növénykocka-gazdálkodás, az n.thing intelligens, ún. hidroponikus farmot fejlesztett ki, mely a növényi kocka kialakítást használja. Alakja olyan, akár egy szállítótartály, halmozott sorokból és polcokból épül fel, a növények minden falon egymástól nagyjából 5 cm szélességre, hosszúságra és mélységre helyezkednek el.
 
Növénykockák - az intelligens vertikális gazdálkodási rendszer bárhonnan irányítható
Növénykockák - az intelligens vertikális gazdálkodási rendszer bárhonnan irányítható
 
Miután a magvakat elvetették az okos magkapszulában, számítógépes rendszer ellenőrzi a környezetet, nyomon követve a növény egészségét, s ennek megfelelően beállítja a LED-eket, a hőmérsékletet és a páratartalmat.
 
A növénykocka-rendszer szenzorokat alkalmaz, hogy adatokat gyűjtsön a növényekről – ezt szintén lehet kontrollálni okostelefonon keresztül, egyedülálló lehetőséget biztosítva a távoli gazdálkodásra.
 
A termesztési rendszer számos különböző körülmény között működhet, a lakástól kezdve a kávézóig, s kellően automatizált ahhoz, hogy a növények megfelelően növekedjenek emberi beavatkozás nélkül.
 
A könnyű használat azon lehetséges ügyfelek dolgát is megkönnyíti, akik vertikális gazdálkodási vállalkozást akarnak indítani - alacsony költséggel, hosszabb időtartamra, s az egyéni vállalkozás növekedésével összhangban gazdaságuk méretét is növelni szeretnék.
 
Napjainkra egyébként több cég is fejleszt vertikális gazdálkodási koncepciókat, köztük például a jól ismert LG, aki saját beltéri farmját mutatta be a CES 2020-on.
 
Ellentétben az üvegházak termelésével, amely napfényre támaszkodik, a vertikális gazdálkodás LED-világítást használ a különböző fényhullámhossz biztosítására, a termés és a növekedés függvényében.
 
A csúcstechnikai egységeket megoldásként kínálják a hagyományos termelési módszerek, például a szennyezés és a vízfelhasználás számos kihívására.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.