2020. 01. 22. - 10:10

Mikro-kijelzőkkel segíti a szemet az okos kontaktlencse

Mikro-kijelzőkkel segíti a szemet az okos kontaktlencse

Újabb segítség a láthatáron a rosszul látóknak: okos kontaktlencsével rukkolt elő egy kaliforniai startup cég, melynek lényege kibővített valóságot alkalmazva információt juttatni a felhasználó szemébe.

Okos kontaktlencsét alkotott egy kaliforniai székhelyű startup-vállalkozás. Mint kiderült, a Mojo Vision kreálmánya kibővített valóságot (augmented reality - AR) alkalmaz annak érdekében, hogy információt juttasson a viselő szemébe.
 
A cég hamarosan megjelenő Mojo AR-objektívjei egyébként 14 kt pixel/hüvelyk méretű mikro-kijelzőket használnak statisztikák, például egészségügyi nyomon követés és egyéb adatok kivetítéséhez.
 
Készítenek vezeték nélküli rádiót, képfelismerő technológiát (mely állítólag megérti az ember által végzett tevékenységeket, hogy ne zavarjanak bennünket, amikor nem akarjuk), és mozgásérzékelőket is gyártanak.
 
Kibővített valóságot használ az új okos kontaktlencse
Kibővített valóságot használ az új okos kontaktlencse
 
A Mojo láthatatlan számítástechnikának nevezi legújabb, szemmel kapcsolatos felfedezését, mely platform lehetővé teszi az információk azonnali, nem zavaró és egyszerű rendelkezésre állását.
 
Az okos lencsék még fejlesztés alatt állnak, a startup azonban már bemutatott egy működő prototípust, s tervezi a termék korai alkalmazását, melynek célja a csökkent látásképességű emberek javított képátfedések révén történő segítése.
 
A Mojo lencsék ezen alkalmazásának célja a valós idejű kontraszt és megvilágítás-javítás, valamint a zoom funkció biztosítása.
 
A Mojo Vision egyébként bejelentette partner-kapcsolatát a Vista Centerrel, melyet vakok és gyengénlátók számára hoztak létre Palo Alto-ban. A nonprofit szervezet rehabilitációs szolgáltatásokat kínál évente több mint 3 ezer gyermeknek és felnőttnek.
 
Noha az okos kontaktlencséket még engedélyeznie kell az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerellenőrzési Hivatalnak (FDA), életképes és értékes technológiát jelentenek.
 
„Kiterjedt kutatást, fejlesztést és tesztelést követően rendkívül örülünk, hogy felfedhetjük termékterveinket, s a részletekre is rávilágíthatunk ezen átalakító platformmal kapcsolatban” - mondta Draw Perkins, a Mojo Vision vezérigazgatója.
 
A cég elképzelése láthatatlan számítástechnika alkalmazása, amelyben megvannak a rendelkezésünkre álló információk, amikor kellenek, s nem vagyunk bombázva, megzavarva adatokkal, amikor nincs azokra szükség.
 
„A Mojo lencse az első lépés a láthatatlan számítástechnika bevezetése terén – már nagyon várjuk, hogy további információkat osszunk meg, s bemutathassuk a jövőbeni prototípusokat, mellyel közelebb kerülünk termékünk piacra dobásához is” – bizakodott Drew Perkins.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.