2020. 02. 25. - 12:00

Echoterápia: vágás nélkül is hatékony

Echoterápia: vágás nélkül is hatékony

A minimálisan invazív beavatkozások között egyre nagyobb igény mutatkozik az olyan innovatív kezelésekre is, mint a visszér gyógyításra is használható echoterápia. De hogyan is végzik?

Gyengéd kezelésnek is nevezik az echoterápiát, amely innovatív gyógyítási alternatívát jelent olyan problémákra, mint a jóindulatú pajzsmirigy csomók, az emlő fibroadenoma vagy a visszér.
 
Cikkünk első részében az alapvető tudnivalókról esett szó.
 
Hogyan végzik azonban az echo terápiát?
 
A kezelés előtt az orvos mindenképp körültekintően diagnosztizálja a betegséget. Tumor esetén például nagyon fontos, hogy minden egyéb, rosszindulatú esetet kizárjon, s a diagnózist különféle diagnosztikai eszközökkel igazolja.
 
Az echo terápia nagyobb vágás és a környező struktúrák megsértése nélkül hatékony
Az echo terápia nagyobb vágás és a környező struktúrák megsértése nélkül hatékony
 
A kezelés napján szükséges egy utolsó ellenőrzés: ultrahangot készítenek a terápia kezdete előtt. Van egy kezdeti tervezési szakasz, melyben az orvos eldönti, mely részeket kívánja kezelni az ideális eredmények elérése céljából. Ha a páciens szorong, a probléma csökkentése érdekében az orvos adhat némi gyógyszert.
 
Az echoterápia vágásmentes, ezzel megelőzi a komolyabb sérülést és az érzékeny struktúrák megsérülését.
 
Orvosi szempontból a technológia nagy érdeklődésre tart számot, mivel lehetőséget ad többféle egészségügyi állapot kezelésére komolyabb vágás nélkül. A mögötte megbúvó biológiai folyamat megértéséhez fontos tudni, hogy minden emberi sejt és szövet tartalmaz a sejtek túléléséhez és működéséhez szükséges fehérjét.
 
Azzal, hogy a célterületen hőt generálnak, ezek a fehérjék elpusztulnak vagy denaturálódnak, ami automatikusan az érintett sejtek halálát okozza.
 
A szekvenciális ultrahangos impulzusok alkalmazása azonban lehetővé teszi több egységnyi térfogat kezelését, amelyek szükségesek a célszövet lefedéséhez anélkül, hogy a környező struktúrákat károsítanák.
 
Az echoterápián keresztül a fókuszpontban gyorsan megemelkedik a helyi hőmérséklet: olyan hatást eredményez, melyet „hőelválasztásnak” hívnak.
 
A kezelést követően a károsodott sejtek lebomlanak és azokat a szokásos biológiai folyamatokkal eltávolítódnak. Ebben a szakaszban a kezelt célterület térfogatcsökkenése láthatóvá is válik.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.