2020. 03. 24. - 11:25

A gerincműtét idősebb korban is biztonságos

A gerincműtét idősebb korban is biztonságos

A Föld népessége folyamatosan öregszik - az életkorral pedig együtt járnak a különféle egészségügyi problémák, így a degeneratív gerincbetegségek is. Napjainkra azonban van rájuk megoldás, mely időskorban is biztonságosnak számít.

Az utóbbi esztendőkben egyértelműen öregszik a Föld népessége – ez különösen Japánban figyelhető meg, ahol a 65 felettiek száma jelenleg a teljes népesség negyedét teszik ki, s ez az arány 2050-re várhatóan eléri a harmadot.
 
Más országokban is jellemző azonban az idősek nagy aránya. Az öregedéssel azonban az életkorral összefüggő egészségügyi problémák esélye is nő, így megjelenhetnek a degeneratív gerincbetegségek is, melyek gyakoriak az idősek körében.
 
A gerincműtét javíthatja az életminőséget számos sérült vagy romló gerinckomponenssel rendelkező betegnél. Ez igaz fiatalokra és idősebbekre is – felmerülhet ugyanakkor a kérdés, mi a helyzet a 80 évesekkel és ennél idősebbekkel. Nekik is javasolt a műtét elvégezése?
 
Időseknek is biztonságos a gerincműtét
Időseknek is biztonságos a gerincműtét
 
Kutatók egy csoportja ún. prospektív multicentrikus tanulmányt készített, melynek két célja volt. Egyrészt meghatározni, hogy a gerincműtét mely periperatív szövődményei kapcsolódnak az előrehaladott korosztályba tartozó betegekhez, illetve megvizsgálni a periperatív szisztémás szövődmények kockázati tényezőit.
 
Japánban hét, kiváló tanúsítvánnyal rendelkező sebészt alkalmazó gerincközpont vett részt a vizsgálatban. A betegcsoport 270, 80 éves vagy annál idősebb betegből állt, akiken 2017-ben végeztek gerincműtétet - azokat a betegeket, akik daganatokban, fertőzésben vagy traumában szenvedtek, nem vették figyelembe.
 
A perioperatív szövődményeket a műtét során vagy az azt követő 30 napon belül bekövetkező nemkívánatos eseményekként definiálták. A szövődményeket szétválasztották a műtét helyén bekövetkező és szisztémás szövődményekre.
 
A teljes perioperatív szövődmények aránya a vizsgálatban 20 százalékos volt. Egyetlen beteg sem tapasztalt komoly szisztémás komplikációt - amely életveszélyes lehetett vagy hosszan tartó kórházi ápoláshoz vezethetett volna -, s egyetlen beteg sem halt meg. Az ismételt operációk aránya 4,1 százalék volt.
 
A periperatív szövődmények kockázati tényezőinek azonosításához a tanulmány szerzői megvizsgálták a műtéti tényezőket - operatív szint, kezelt gerincszintek száma, a műtét típusa, a műtét hossza és a becsült vérveszteség -, valamint a betegek demográfiai adatait (életkor, nem és testtömeg-index) és a műtét előtti egészségi állapotot.
 
A kutatók megjegyezték, hogy a gerincsebészeknek tisztában kell lenniük ezekkel a kockázati tényezőkkel, amikor ebben az előrehaladott korú betegcsoportban készülnek műtétre.
 
A tanulmány során nem találták kockázati tényezőnek magát az idős kort - a társbetegségek jelenlétét és a táplálkozással kapcsolatos kockázatot sem. Ezenkívül nem voltak súlyos szövődmények.
 
A szakemberek megállapításai alapján a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a gerincműtét elvégzése az előrehaladott korú betegeknél is biztonságos.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.