2020. 03. 20. - 08:49

Mesterséges intelligencia alapú bőrönd segítheti a látássérültek utazását

Mesterséges intelligencia alapú bőrönd segítheti a látássérültek utazását
Japán vállalatok egy csoportja egy bőrönd formájú robotot fejlesztett ki, amely a mesterséges intelligenciát használja arra, hogy a látássérült embereket segítse az egyedül történő utazgatás során.

A kis navigációs robot a felhasználó helyzetét a térképadatokkal összevetve képes meghatározni, hogy melyik a legjobb útvonal az utazó célállomásához. Ezt követően hanggal, valamint haptikus technológiával vezeti gazdáikat oda, a bőrönd fogantyúja pedig továbbítja a rezgéseket az ember kezéhez.

A bőröndben kamerák és távolságérzékelők is vannak, hogy azonosítani tudják az út során felmerülő akadályokat, és kikerüljék azokat. Emellett fel tudják mérni, hogy a közelben lévő emberek hogyan viselkednek, és hogy ez a viselkedés az MI-bőrönd gazdájától is elvárható-e, például be kell-e állni egy sor végére.

Egyszerűbbé teheti a látássérült emberek utazását a mesterséges intelligencia bőrönd
Egyszerűbbé teheti a látássérült emberek utazását a mesterséges intelligencia bőrönd


A hasznos utazási eszköz tartalmaz egy interaktív beszélgetési funkciót is, ami értesíti a tulajdonosát arról, ha egy barátja közeledik felé, vagy ha egy olyan üzlet közelében vannak, ahol vásárolni szeretne.

A speciális bőrönd ötlete Chieko Asakawatól, az IBM japán munkatársától jött, aki ő maga is látássérült. Miközben utazásai közben a bőröndjét húzta magával, rádöbbent, hogy mivel ez az eszköz állandó útitársául szolgál, ezért ha érzékelőket adna hozzá, biztonságosabbá tehetné a sorstársai utazgatását.

Egyszerűbbé teheti a látássérült emberek utazását a mesterséges intelligencia bőröndA projekt több japán vállalat fantáziáját is megmozgatta. A mesterséges intelligencia alapú technológiát maga az IBM szállítja, a haptikus technológia az Alps Alpine nevéhez fűződik, az Omron a képfelismerés és az érzékelők felelőse, a Shimizu a navigációs rendszert hozza, a Mitshubishi pedig az autóipari technológiákat biztosítja.

Szükség is van az ilyesfajta megoldásokra, mivel a Lancet Global Health orvosi folyóirat szerint 2050-re a vakok száma a világban megháromszorozódik, és eléri a 115 millió főt. A mesterséges intelligencia alapú bőrönd egy kicsi, ám annál hatékonyabb segítséget nyújthat ezeknek az embereknek.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.