2020. 03. 26. - 09:45

Egyre több területen segíthetnek a lágy robotok

Egyre több területen segíthetnek a lágy robotok

Új puha robot a láthatáron. Az úgynevezett lágy robotika fejlődése a közeljövőben lehetővé teheti, hogy a robotok emberek mellett dolgozzanak – nehéz tárgyakat emeljenek vagy kimentsék őket a veszélyhelyzetből.

Egy lépéssel ismét közelebb jutottak a lágy robotok megvalósításához a kutatók. E terület fejlesztése már a közeljövőben hozzájárulhat ahhoz, hogy a robotok emberek mellett dolgozva nehéz tárgyakat emeljenek vagy kimentsék őket veszélyes helyzetekből.
 
A Stanford Egyetem kutatói a lágy robot egy új fajtáját dolgozták ki – ehhez a tradicionális robotikától kölcsönöztek tulajdonságokat. A mű biztonságos, miközben megtartja a mozgás és az alakváltoztatás képességét.
 
„A lágy robotok alapvető problémája az, hogy azokat nagyméretű légkompresszorhoz szükséges rögzíteni vagy falba kell dugni. Ez érthetően megakadályozza a mozgást. Elgondolkodtunk azon, mi lenne, ha állandóan ugyanannyi mennyiségű levegőt tárolnánk a robotban?” – mondta el Nathan Usevitch, a Stanford gépészmérnök posztgraduális hallgatója.
 
Ennél több interakcióra lesznek képesek a jövőbeni lágy robotok
Ennél több interakcióra lesznek képesek a jövőbeni lágy robotok
 
Ebből kiindulva a kutatók megtervezték az emberméretű puha robotot, amely képes változtatni az alakját, fogni és megtartani tárgyakat, ellenőrizhető irányokba gurulni.
 
A szakemberek a Science Robotics szaklapban számoltak be találmányukról, amely lényegében puha, emberre nézve biztonságos szerkezet, kombinálva olyan robottulajdonságokkal, melyeknek köszönhetően drámai módon módosítani tudja alakját.
 
A puha robotika területe viszonylag fiatal – a kutatók még mindig a felfedezés fázisában tartanak ezen új alkotások legjobb alkalmazásait illetően.
 
Biztonságos, ugyanakkor szilárd lágyságuk igen hasznossá teszi őket az otthoni vagy a munkahelyi környezetben, ahol egy hagyományos robot sérülést okozhatna. A robotok a katasztrófa-elhárítás eszközeként is vonzóak.
 
Egyéb izgalmas lehetőségei az izoperimetrikus robotnak is vannak. Képes ugyanis a bolygón kívül létezni, így hasznos lehet az űrkutatásban. Különösen, mert kis csomagban szállítható, majd felfújást követően működik, összekapcsolás nélkül – magyarázta Zachary Hammond, a Stanford gépészmérnök posztgraduális hallgatója, a tanulmány társszerzője.
 
Mint mondta, egy másik bolygón e robot az alakja megváltoztatásával bonyolult környezetben is boldogulhat, átjuthat szoros tereken és átléphet akadályokon.
 
A kutatók egyelőre kísérleteznek a rugalmas robotok különböző alakjaival. Fontolóra veszik többek között azt is, hogy vízbe teszik, megtanítják úszni. Ezenkívül több új, puha robot típust is felfedeznek, melyeknek mind megvan a saját jellemzője és előnye.
 
A robottervezés kreativitása az ilyen típusú rendszerekkel bővül, amelyet valóban szeretnének ösztönözni a robotika területén – jegyezte meg Allison Okamura, gépipari mérnök professzor és a tanulmány társszerzője. Mac Schwager, a Stanfordi repüléstechnikai és űrhajózási asszisztens professzora szintén részt vett a tanulmány elkészítésében.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.