2020. 04. 02. - 12:00

Így diagnosztizálja gyorsan a rákot a mesterséges intelligencia

Így diagnosztizálja gyorsan a rákot a mesterséges intelligencia

Az emberi bölcsességet felhasználva képes gyors és megbízható diagnózist felállítani a mesterséges intelligencia. Hogyan?

Bár sokan így gondolják, a mesterséges intelligencia (MI) nem fogja egyhamar felváltani az orvosokat. Ám az tény, hogy igen hasznos eszköz a diagnosztizálásban és a megfelelő kezelés kiválasztásában.
 
Egy, a Waterloo-i Egyetem vezette mérnökökből álló kutatócsoport új, erőteljes technológiát fejlesztett ki, amely az emberi bölcsességet a mesterséges intelligenciával kombinálja gyorsabb, jobb rák-diagnózisok céljából.
 
A rákos megbetegedésekben van közös tényező: a kimenetelük mindig jobb, ha korai szakaszában derül ki a betegség. Ám a diagnózis olykor bonyolult, még akkor is, ha a technikák egyre fejlettebbek. A mesterséges intelligencia ezen megoldások egyike lehet, mely ésszerűsíti az egész folyamatot.
 
Gyorsabb és megbízhatóbb diagnózisokhoz vezet a mesterséges intelligencia
Gyorsabb és megbízhatóbb diagnózisokhoz vezet a mesterséges intelligencia
 
Az új szoftver előnye abban áll, hogy képes összehasonlítani a feltételezett rákos esetek képeit az adatbázisban levő, korábban diagnosztizált megbetegedésekkel. Ezt pedig igen pontosan teszi.
 
A tesztek során nagyjából 30 ezer, 11 ezer pácienstől származó digitalizált dia archívumát használták, s a szoftver 100 százalékos pontosságot mutatott, annak ellenére, hogy 32 ráktípussal kellett szembenéznie 25 emberi szervben és egyéb testrészekben.
 
Gyakorlatilag mindennel működik, a melanomától a prosztatarákig.
 
Egyszerűen fogalmazva, a szoftver áttekinti a megerősített rákos esetekből létrehozott adatbázist, s olyan képeket keres, amelyek ezekhez hasonlóak.
 
Más szóval az emberi tapasztalathoz, bölcsességhez ragaszkodik – a tapasztalatok hosszú évek során gyűltek össze, s a mesterséges intelligencia szoftver megtalálja a leginkább hasonló eseteket, amelyek hasonló diagnózishoz vezethetnek. Ezt a mennyiségű adathalmazt ember nem tudná kezelni.
 
Az MI-technológia azonban magába szívja többezer orvos tudását, akik többezer rákos esettel találkoztak már. A technológia lényegesen felgyorsíthatja a rák diagnózisát és annak pontosságát. Természetesen, bizonyos finomításra szükség lehet, mielőtt klinikai használatra alkalmas lenne.
 
További előny, hogy ez a mesterséges intelligencia-technológia könnyen kombinálható a mai kommunikációval.
 
Nem szükséges azonban minden kórházban alkalmazni ahhoz, hogy emberek nagy tömege profitáljon belőle. Példának okáért egy fejletlenebb ország orvosai képeket készíthetnek és elküldhetik azokat egy nagyobb orvosi központnak, a világ másik felébe.
 
„Ez a technológia áldást jelenthet olyan helyeken, ahol egyszerűen nincs elég specialista. Elég, ha egy orvos elküldi a fényképet e-mailhez csatolva és megkapja a jelentést akár a világ másik részéről” - jegyezte meg Hamid Tizhoosh, a projekt egyik tudósa.
 
Hónapokba, sőt akár évekbe is telhet, míg ez a technológia megfelelően kifejlődik és tesztelve lesz, ám hamarosan elegendő lesz ahhoz, hogy az emberélet megmentésének szolgálatába állítsák.
 
Ez pedig csupán egy mesterséges intelligencia-rendszer, melyet egy adott egyetemen fejlesztettek ki. A tudósok világszerte dolgoznak rajta, néhány lenyűgöző eredményt is elértek már. Reményeik szerint nem tart sokáig, hogy a mesterséges intelligencia-eszközök minden kórház számára elérhetőek legyenek a gyors és megbízható diagnosztizálás érdekében.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.