2020. 04. 06. - 09:45

A digitális gazdaságot támogatja Kína a koronavírus elleni harcban

A digitális gazdaságot támogatja Kína a koronavírus elleni harcban

Nagyon úgy tűnik, Kína a koronavírus elleni küzdelem mellett lendíti fel digitális gazdaságát – mindezt Tokióban jelentették be a napokban.

Miközben a világ a COVID-19, azaz koronavírus-járvánnyal küzd, Kína könnyedén fellendítheti digitális gazdaságát. Erről Jin Jianmin, a Tokiói Fujitsu Kutatóintézet vezető munkatársa beszélt a közelmúltban a Xinhua hírügynökségnek.
 
A kínai kormány és információtechnológiai vállalatok szorosan együttműködtek a COVID-19 leküzdésében, s emellett a digitális technológiák gyorsabb átalakításában.
 
Kína gazdasági fejlődésében 2019-ben már új hajtóerőként kezdett szerepet játszani a digitális gazdaság – hangsúlyozta a szakember.
 
A koronavírus kitörése kihívások elé állította makrogazdálkodását és gazdasági fejlődést, rövid távon hatást gyakorolva az iparra és a piacra is.
 
Kína a digitális gazdaságot támogatja a koronavírus elleni harcban
Kína a digitális gazdaságot támogatja a koronavírus elleni harcban
 
„A koronavírussal való megküzdés során a digitális technológia példátlan szerepet kap az információ gyors és pontos terjesztésében, a mindennapi élet, a gazdasági és társadalmi tevékenységek fenntartásában, az egészségügy fejlesztésében, valamint az iparágak és a gazdasági tevékenységek helyreállításában” – emelte ki Jin.
 
Hozzátette: a digitális technológia e rendkívüli időszakban komoly lehetőség arra, hogy fokozzák az országok digitális gazdaságát.
 
Jin Jianmin megjegyezte: Kínában már a járványkitörés során megjelenő, gyakoribb internet-használat is jelentősen növeli a világháló fokozott elterjedését az országban.
 
Ehhez érdemes tudni, hogy Kínában az internet használat nagyjából 60 százalékos, ám a koronavírus-járvány lehetővé tette a kínai hálózatok számára, hogy gyorsabban bejuthassanak a vidéki és távoli területekre, sőt, elérjék az idősebb generációt.
 
„Amennyiben Kína internet-használata eléri vagy megközelíti a fejlett világra jellemző, átlagban 85 százalékot, akkor ez 200-300 millió új internetes felhasználót generál” – mondta el Jin.
 
Ebben az esetben az ország nemcsak áthidalhatja a digitális szakadékot - az új internet-felhasználók is új digitális fogyasztókká válnak. Ezért az információfogyasztás ösztönzését és támogatását prioritásként kell kezelni.
 
Másodszor, a járvány kitörésekor számos vállalat távközlési rendszereket és digitális menedzsmentmodelleket alkalmazott, miközben a vállalkozások felhőalapú és más digitális technológiákat használtak az üzleti menedzsment szokásaik megváltoztatására.
 
A digitális technológiai vállalatok, így az Alibaba és a Tencent, ugyancsak felgyorsítják az alkalmazások fejlesztését annak érdekében, hogy kielégítsék a felhasználók digitális igényeit és segítsék a vállalatokat képességeik javításában, így a digitalizálás révén nagyobb értéket teremthetnek.
 
Jin megjegyezte: Kínai keleti partvidékén, Hangzhou városában elindult az „egészségügyi kód” rendszer, melyet a helyi önkormányzat és az informatikai vállalatok kezdeményeztek az ipari termelés helyreállítása és a mindennapi élet folytatása érdekében.
 
A szakember elmondta: abban bíznak, hogy a makro- és iparpolitika kombinálható lesz a digitális tapasztalatokkal, valamint a nyilvánosságtól gyűjtött adatokkal a digitális innováció ösztönzése érdekében.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.