2020. 04. 09. - 09:40

A tünetek előtt diagnosztizálja a koronavírust a mesterséges intelligencia

A tünetek előtt diagnosztizálja a koronavírust a mesterséges intelligencia

Mérete mindössze egy okostelefoné – izraeli kutatók olyan mesterséges intelligencia-eszközt fejlesztettek ki, amely azelőtt jelzi a koronavírus jelenlétét, hogy a tünetek megmutatkoznának.

Mesterséges intelligencia járul hozzá a koronavírus korai diagnosztizálásához. Izraeli kutatók fejlesztették ki a - mindössze egy okostelefon méretével megegyező – intelligens eszközt, mely még a tünetek megjelenése előtt jelzi, hogy ezzel a betegséggel van dolgunk.
 
Az apró szenzor mesterséges intelligenciával működik, s idejekorán beazonosítja a vírust.
 
A Technion izraeli műszaki intézet szakemberei a rendszer működését illetően elmondták: a nanoszenzoroknak - melyeket gépi tanulásra programoztak be -, elengedő az ember lehelete. Ennyiből meg tudja állapítani, hogy koronavírus esete áll-e fenn.
 
A tünetek előtt kimutatja a koronavírust egy új mesterséges intelligencia-eszköz
A tünetek előtt kimutatja a koronavírust egy új mesterséges intelligencia-eszköz
 
A matricaszerű szenzorokat kézre vagy mellkasra lehet rakni, s azok a bőrön át azonosítják a fertőzést. Ráadásul nem túl költséges eszközökről van szó.
 
A Technion a közelmúltban árulta el, hogy kutatói több mint 20 laboratóriumban munkálkodnak éjt nappallá téve azon, hogy hatékonyan megállítsák a koronavírus terjedését.
 
Mindent megtesznek, hogy a diagnózist korán megmondhassák, de ezzel együtt gyógyszer és vakcina előállításán is dolgoznak. Mi több, robotrendszereket fejlesztenek, melyek segítségével megoldható lenne a betegek távolról történő megfigyelése és ápolása.
 
Eközben egy másik, szintén izraeli kutatócsapat olyan, UV-sugárzás alapú módszert dolgozott ki, mely kitűnően használható a kórházi szobák gyors fertőtlenítésére.
 
Az Izraeli Űrtechnikai Intézet (IAI) a Samir Egészségügyi Központtal működött együtt a siker érdekében. A rendszerhez az IAI állított elő nyersanyagot, míg a projekt maga a Samir kórházban folyt.
 
Az UV-sugárzás alapú eszközzel a többi között dialízisgép és egyéb munkafelületek fertőtleníthetők. Az új technológiát robotra is lehet szerelni, ezzel megoldható, hogy az ápolók és a betegek között minimális legyen az érintkezés.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.