2020. 04. 12. - 08:00

Koronavírus: hogyan segíthetünk az időseknek a technológia kezelésében?

Koronavírus: hogyan segíthetünk az időseknek a technológia kezelésében?

Nem újdonság, hogy a koronavírus-járvány idején az idősek a leginkább veszélyeztetett korosztály. Az emberek közötti távolságtartás segít megelőzni a vírus továbbadását, ám hogyan segíthetünk idős szeretteinknek, hogy a kialakult helyzetben ne érezzék magányosnak, elszigeteltnek magukat?

Nem árt elégszer hangsúlyozni, hogy a koronavírus terjedése leginkább azzal gátolható, ha az emberek kellő távolságot tartanak egymástól – nem mennek utcára és olyan helyre, ahol többen lehetnek jelen.
 
Nyilvánvaló azonban, hogy ebben a helyzetben a leginkább veszélyeztetett idős korosztály igencsak kiszolgáltatott – magányosnak, elszigeteltnek érezheti magát.
 
Angliában például a népesség 19 százaléka 65 év feletti – statisztikai hivataluk szerint ugyanakkor a 65 és 74 év közötti korosztály internet-használata 52 százalékról 83 százalékra nőtt a 2011-től 2019-ig terjedő időszakban. Ez azt jelenti, hogy a nagymama- és nagypapa korú emberek egyre inkább felzárkóznak a fiatalabbakhoz. Még mindig bőven van azonban mit tenni e témában.
 
A fiatalok segíthetnek megtanítani az időseket a technológia használatára
A fiatalok segíthetnek megtanítani az időseket a technológia használatára
 
Hogyan lehet segíteni az idős családtagoknak abban, hogy a technológia segítségével enyhítsenek magányukon, sőt kapcsolatot tartsanak a szeretteikkel, barátaikkal egy ilyen nehéz időszakban?
 
Az időseket ösztönözni kell arra, hogy használjanak közösségi médiát, skype-ot, nézzenek műsorokat online – egyebek között. Lehet őket is inspirálni arra, hogy alkalmazzák a technológiát, hiszen rengeteget segíthet nekik.
 
Angliában egyes közösségek már két esztendeje munkálkodnak azon, hogy megtanítsák az alapvető digitális készségeket az időseknek, s segítenek nekik a „digitális önbizalom” megszerzésében.
 
A Skype, a FaceTime vagy a Viber szolgáltatásokat használó videobeszélgetések igen sokat tesznek azért, hogy az idősek napi kapcsolatot tartsanak a családdal és a barátokkal. A közösségi oldalon találhatnak érdeklődési körüknek megfelelő csoportokat és beszélgethetnek másokkal a fórumokon, sőt régi barátaikra is rátalálhatnak.
 
A legfontosabb – amellett, hogy segítünk idős szeretteinknek a felzárkózásban -, hogy meglegyenek a megfelelő eszközök is ehhez. Egy táblagép különösen hasznos lehet az idősebb emberek számára, mivel könnyű és hordozható, a képernyője nagy, tiszta és világos.
 
A különféle kiegészítések pedig – így beszédfelismerő szoftverrel például – azoknak is segíthetnek a digitális eszközök, akik nehezen kezelnék az érintőképernyőt arthritis miatt, vagy mert vérkeringésük elégtelensége miatt nehezen mozgatják ujjaikat. Tegyünk értük!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.