2020. 04. 09. - 11:35

Előre megjósolja a légszennyezettséget a mesterséges intelligencia

Előre megjósolja a légszennyezettséget a mesterséges intelligencia
Az egyesült királyságbeli Loughborough University számítógépes tudósai egy olyan új, mesterséges intelligencia alapú rendszert fejlesztettek ki, amely a légszennyezettség bekövetkezését napokkal előtte tudja jelezni.

Az MI alapú légszennyezettség-előrejelző rendszer a városokban telepített szenzorokon keresztül gyűjti be a levegő adatait, és ezek elemzésével képes a szennyezés szintjét előre jelezni. Az újfajta megoldás többek között azért is nagyon jó, mert általa könnyebben érthetővé válnak azok a környezeti tényezők, amelyek hatással vannak a világ egyik legveszélyesebb szennyező anyagára, a PM2.5-re, vagyis a szállóporra.

A légszennyezés ellen is küzd a mesterséges intelligencia
A légszennyezés ellen is küzd a mesterséges intelligencia


A szállópor a nevét onnan kapta, hogy az apró szemcsés anyag átmérője kevesebb, mint 2,5 mikrométer, ami az emberi haj méretének nagyjából 3%-a. Éppen ezért tud halálos is lenni, hiszen elég kicsi ahhoz, hogy behatoljon a tüdőbe, belépjen a véráramba, és különböző megbetegedésekhez vezessen. A PM2.5 egy kutatás szerint 2016-ban 4,1 millió halálesethez vezetett, az elhunytaknál pedig szívbetegséget, strokeot, tüdőrákot, krónikus tüdőbetegséget és légzőszervi megbetegedéseket okozott.

A légszennyezés ellen is küzd a mesterséges intelligenciaA mesterséges intelligencia rendszer kifejlesztése Kínában történik, hiszen 161 kínai városból 145 súlyos légszennyezettséggel küzd. Az MI tréningezéséhez felhasználták például Peking korábban mért légszennyezettségi adatait, és ezeket vetik össze a kísérlet során Sencsen aktuális adataival.

A cél nem is lehet más, mint a szennyezés mértékének csökkentése. A tudósok reményei szerint az adatok ráébresztik a városokat, régiókat, sőt, az egyes gyárakat arra, hogy az általuk kibocsátott szénmennyiséget csökkenteni kell, hogy tisztább levegőt szívhassanak az emberek a városokban.

Addig is az eredményeket akár az időjárás-jelentés mindennapi részévé is tehetik, így előre figyelmeztetve a lakosságot akkor, ha a szállópor-koncentráció vészes szintre emelkedhet a következő napokban.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.