2020. 04. 18. - 14:28

Mesterséges intelligencia alapú szemüveg segít a koronavírusos betegek kiszűrésében

Mesterséges intelligencia alapú szemüveg segít a koronavírusos betegek kiszűrésében
Kínai biztonsági őrök olyan speciális, mesterséges intelligenciával felvértezett szemüveget viselnek, amivel a lázas embereket tudják kiszűrni, ez ugyanis a koronavírus egyik legjellemzőbb tünete.

Bár a láz többfajta betegség tünete is lehet, mégis ezekben az időkben az a legfontosabb, hogy ha a koronavírus miatt alakul ki, akkor a hordozó személyt mielőbb elszigeteljék a többi embertől. Ehhez Kínában már speciális, mesterséges intelligencia szemüveget is használnak a biztonsági őrök, ami hőkamera segítségével állapítja meg valakiről a testhőmérsékletét, még úgy is, ha az illető akár 1 méterre áll az őrtől.

A szemüveget egy mesterséges intelligencia startup, a Rokid fejlesztette ki. A vállalat szerint minden egyes szemüvegszett két perc alatt többszáz ember testhőmérsékletét tudja ellenőrizni. Amikor az eszköz lázas személyt azonosít, azonnal riasztást küld a személyzetnek, valamint digitális felvételt is készít a tüneteket produkáló illetőről.

MI-szemüveg segít a koronavírus felismerésében
MI-szemüveg segít a koronavírus felismerésében


A szemüvegeket többek között a Hongyuan Parkban használják, ami egy igen nagy városban, Hangcsouban található. Ez a park egyike azon egyre bővülő nyilvános helyeknek Kínában, amit a fertőzések csökkenése óta már újból megnyitottak. Ezért kiemelten fontos az ilyen jellegű tesztelés, hogy a hatóságok megbizonyosodjanak arról, hogy valóban mérséklődött-e a veszély.

MI-szemüveg segít a koronavírus felismerésébenA COVID-19 vírus kimutatására már többféle modern képalkotó rendszert alkottak, a különleges szemüveg pedig ennek a csoportnak a tagja lett. Bár ezek a rendszerek nem tökéletesek, hiszen sokszor a bőr hőmérséklete nem azonos a testhőmérséklettel, így a lázat sem minden esetben lehet megállapítani pusztán képalkotó eljárásokkal. Ami pedig a legfontosabb, hogy ilyen módszerrel a tüneteket nem mutató személyeket lehetetlen fertőzöttként azonosítani.

Ettől függetlenül a termikus képalkotásnak igenis van jelentősége, mert amellett, hogy tömeges megfigyeléssel ki tud szűrni bizonyos betegeket, egyfajta megnyugvást is ad az embereknek. Hiszen azt mutatják, hogy a hatóságok komolyan veszik a problémát, és lépéseket is tesznek ahhoz, hogy gátat szabjanak neki.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.