2020. 04. 22. - 14:31

Ősi agyagtáblák üzeneteit segít elolvasni a mesterséges intelligencia

Ősi agyagtáblák üzeneteit segít elolvasni a mesterséges intelligencia
A mesterséges intelligencia már abban is hatékony tud lenni, hogy a múltra vonatkozóan új titkokra derülhessen fény, hiszen a kutatók már az MI segítségével fordítják le az ősi agyagtáblákon található szövegeket.

A Chicagói Egyetem tudósai egy olyan gépi tanulási rendszer kifejlesztésén dolgoznak, ami automatikusan felismeri és le is fordítja az ősi agyagtáblákon lévő szövegeket. A DeepScribe névre keresztelt megoldást kezdetben azoknak az ékírásos emlékeknek a fordítására használták, amelyek az Óperzsa Birodalom idejéből maradtak fenn (Kr.e. 550-330).

A komplex karakterek és a háromdimenziós forma miatt a hagyományos számítógépes rendszerek csak küzdöttek a szövegek értelmezésével, éppen ezért vált szükségessé egy speciális módszer kifejlesztése. A Chicagói Egyetem keleti intézete és számítógépes tanszéke közösen ezen munkálkodik, és az eddigi eredmények igen ígéretesek.

A múlt titkai fejthetők meg a mesterséges intelligenciának köszönhetően
Ezeréves titkok fejthetők meg a mesterséges intelligenciának köszönhetően


A modell felépítéséhez több mint 6.000 olyan képet használtak fel, amelyek a perzsa írásos emlékekről készítettek. Ez az eljárás megtanítja a rendszert úgy olvasni és analizálni a táblákat és azok tartalmát, mint amilyenre idáig még nem volt példa. Ezzel pedig a kutatók reményei szerint új információkra és titkokra derülhet fény az ősi idők történelméről, társadalmáról és nyelvéről.

04203-ekiras-agyagtabla-ai-mi-mesterseges-intelligenciaHa pedig a mesterséges intelligencia alapú eszköz beválik, később más birodalmak másfajta írásos emlékei is megfejthetők lesznek vele. Az MI tréningezésének alapját egy olyan szótár jelenti, amelyet a kutatók több mint 100.000 különböző jelből építettek fel. Ezt az adatkészletet használják fel arra, hogy a gépi tanulás útján más agyagtáblákat elolvassanak, és jelen fázisában ez 80%-os pontossággal működik.

Természetesen a csapat tovább folytatja a munkát, hogy még gyorsabban és pontosabban lehessen a többezer éves üzeneteket dekódolni. Sőt, akár olyan műtárgyak eredetét is meg lehet határozni vele, amelyek eddig ismeretlenek voltak.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.