2020. 04. 25. - 08:00

Koronavírus - Mesterséges intelligencia-lépések az oltás feltalálására

Koronavírus - Mesterséges intelligencia-lépések az oltás feltalálására

Hogyan gyorsíthatja fel a koronavírus elleni vakcina feltalálását a mesterséges intelligencia? Az egészségügy területén már bizonyított, s alapvetően két módszer kínálkozik a megoldásra.

Kinek ne fordult volna már meg a fejében e vészterhes időszakban, mikor állnak elő kutatók a koronavírus ellenszerével?
 
A mesterséges intelligencia bizonyos szempontból talán túlságosan dicsőített, ám ha az egészségügyről van szó, e téren már sokszor bizonyított. Vajon mennyire tud komoly segítséget nyújtani a gépi tanulás a koronavírus elleni vakcina feltalálásához?
 
Cikkünk első részében a kísérletező cégekről esett szó és arról, hogy alapvetően két módszer kínálkozik a koronavírus lecsillapítására: egy teljesen új gyógyszer feltalálása, melynek azonban évekbe telhet bizonyítani teljes biztonságosságát, vagy az, hogy már meglevőeket hasznosítanak újra kisebb változtatással.
 
Szakemberek szerint kevésbé esélyes, hogy egyetlen gyógyszer vezessen eredményre.
 
Az Egyesült Államokban az Északkeleti Egyetem Barabasi Labs, a Harvard Medical School, a Network Science Institute és a biotechnológiai start-up Scipher Medicine közötti partnerség létrehozása azon gyógyszerek felkutatásán dolgozik, melyek gyorsan megújíthatók a koronavírus kezelése érdekében.
 
Mesterséges intelligencia: egyesített erőkkel hamarosan meglehet a koronavírus ellenszere?
Mesterséges intelligencia: egyesített erőkkel hamarosan meglehet a koronavírus ellenszere?
 
Meglepő eredmények
 
Normális esetben az, hogy minden együtt legyen a működéshez, egy éves papírmunkába telik – jelentette ki a Scipher vezérigazhatója, Alif Saleh. Ám egy olyan rendkívüli eset, amilyen a járvány, példátlanul eltökélt szándékot eredményez.
 
„Az elmúlt 3 hét munkája normál esetben fél évet vett volna igénybe – most azonban mindenki eldobott mindent, s csak ezzel foglalkozott” – mondta.
 
Kutatásuk meglepő eredményeket hozott.
 
Úgy tűnik, a koronavírus behatolhat az agyszövetekbe, ami magyarázhatja, hogy egyes emberek miért veszítik el az íz- vagy szaglásérzéküket. Sőt, a jelek szerint a vírus megtámadhatja a férfiak és a nők reproduktív rendszerét is.
 
A Scipher Medicine a mesterséges intelligenciát egy módszerrel ötvözi, mely a betegséget a molekuláris komponensek közötti összetett kölcsönhatások révén vizsgálja meg.
 
Egy betegség fenotípusa ritkán egy gén vagy fehérje hibás működéséből származik - a természet nem ennyire egyszerű -, sokkal inkább több fehérje közötti kölcsönhatás hálózatának eredménye - mondta Saleh.
 
A hálózati gyógyászat, az MI, illetve a kettő fúziója révén a konzorcium 81 potenciális gyógyszert azonosított, amelyek segíthetnek a koronavírus elleni küzdelemben.
 
„A mesterséges intelligencia egy kicsit jobban teljesít: nemcsak a magasabb rendű korrelációkat vizsgálja meg, hanem a független információk kis részét is, amelyeket a hagyományos hálózati orvostudomány kihagyhat” - mondta el Barabasi Albert-László professzor.
 
Fontos azonban tudni, hogy a mesterséges intelligencia önmagában nem működött volna, mindhárom megközelítésre szükség volt.
 
Mint a szakember megjegyezte: a különböző eszközök különböző perspektívákat látnak, együtt azonban nagyon erősek lehetnek.
 
Egyes mesterséges intelligencia-vállalatok már állítják: rendelkeznek olyan gyógyszerekkel, amelyek a koronavírus leküzdésében segíthetnek.
 
A BenevolentAI a Baricitinibet azonosította potenciális kezelésként a vírus tüdősejteket fertőző hatásának megelőzésére. Ezt a gyógyszert a rheumatoid arthritis kezelésére már korábban jóváhagyták. Most került be egy ellenőrzött vizsgálatba.
 
Eközben dél-koreai és amerikai kutatók mélyreható gépi tanulást alkalmaztak a kereskedelemben beszerezhető vírusellenes gyógyszerek lehetőségeinek feltárására – javaslatuk szerint az Atazanavir, melyet az AIDS kezelésére használnak, megfelelő jelölt lehet.
 
Más vállalatok a mesterséges intelligenciát egyéb célokra alkalmazzák, így például szkennelések elemzésére, hogy könnyítsenek a radiológusok terhein, s segítsenek megjósolni, mely betegeknek van szükségük valószínűleg légzőkészülékre.
 
A kínai technológiai óriás Alibaba bejelentett egy algoritmust, amely 20 másodpercen belül diagnosztizálhatja az eseteket 96 százalékos pontossággal.
 
Néhány szakértő azonban arra figyelmeztet: az MI rendszereket főként előrehaladott fertőzéses állapotra jellemző adatokkal edzették, így azok kevésbé hatékonyak a vírus korai jeleinek felismerésében.
 
A politikai döntéshozóknak globális erőfeszítéseket kell tenniük, hogy meggyőzzék a nagy gyógyszeripari vállalatokat, egyesítsék erőiket kisebb gyógyszer-adattárakkal, tudósokkal és kutatási jótékonysági szervezetekkel az adatforrások összevonására - vélekedett Ara Darzi, az Imperial College globális egészségügyi innovációs intézetének igazgatója
 
„Soha még nem volt ilyen fontos a gyógyszer-felfedezési adatok titkainak megnyitása az MI számára, hogy segítsen a koronavírus elleni harcban” – vélekedett a professzor.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.