2020. 04. 27. - 13:58

A mesterséges intelligencia alapú megfigyelőrendszer kiszúrja az utakon lévő incidenseket

A mesterséges intelligencia alapú megfigyelőrendszer kiszúrja az utakon lévő incidenseket
Tesztüzemmel állítottak működésbe Texasban egy olyan mesterséges intelligenciával működő megfigyelőrendszert, ami az utakon történő baleseteket és bűncselekményeket közel 100%-os pontossággal tudja észrevenni.

Egyrészt észleli, másrészt riasztást is küld a mesterséges intelligencia alapú megfigyelőrendszer az illetékes hatóságoknak azokról a rendkívüli eseményekről, melyek az utakon történnek. Nem csupán baleseteket, hanem torlódásokat, sőt, a veszélyes vezetőket is ki tudja szűrni, méghozzá megközelítőleg 100%-os pontossággal.

A Currux Vision Smart City AI rendszer tesztüzemét az Egyesült Államokban, azon belül a Texas állambeli Grapevine városban indították el. A cél az, hogy biztonságosabbá tegye a közlekedést azáltal, hogy a problémákat észleli, valamint figyelmezteti a különböző szerveket. De ennél többre is képes: optimalizálja a forgalomkezelést a járművek, illetve a gyalogosok számolásával és azonosításával.

Még biztonságosabb lehet a közlekedés a mesterséges intelligenciának hála
Még biztonságosabb lehet a közlekedés a mesterséges intelligenciának hála


Az új megoldásnak hála az emberi felügyelet és a kézi forgalmi jelentések helyettesíthetők egy automata rendszerrel, ami a közlekedési kamerákból származó információk elemzésével valós idejű betekintést nyújt az utakon bekövetkező eseményekről. Ráadásul teszi ezt a körülményektől függetlenül, hiszen a tesztelés során nem csupán nappal, hanem éjszaka és esőben is tökéletesen működik, sőt, ha a szél esetleg vibrációkat okoz a kamera képalkotása során, az nem akadályozza a pontos elemzést.

Még biztonságosabb lehet a közlekedés a mesterséges intelligenciának hálaA fejlesztő cég szerint a rendszer 95-98%-os, vagy akár még ennél is nagyobb pontosságra képes már jelen fázisában is. A Currux Vision azt reméli, hogy az eredmények hozzájárulnak a jövő intelligens városának megvalósításához, és ezek optimalizálhatják és biztonságosabbá tehetik az egyre növekvő járműforgalmat.

Az eszköz tehát adott, és a vállalat arra törekszik, hogy az MI-képességeket minél szélesebb körben tudják alkalmazni az Egyesült Államok, sőt, a világ más városaiban. Persze, hogy ezt megtehessék, még jó néhány akadályt le kell küzdeniük. Ilyenek például az adatvédelmi problémák, hiszen a megfigyelés és adatbiztonság érzékeny téma napjainkban, így mindenképp megnyugtató válaszokkal kell szolgálni a jövőben az ilyen jellegű kérdésekre.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.