2020. 04. 28. - 09:45

Egyre inkább digitális segítőkre szorulhatunk?

Egyre inkább digitális segítőkre szorulhatunk?

Mennyiben enyhíthetnek a közeljövőben digitális segítők az emberek kiszolgáltatottságán? A koronavírus-járvány idején Kínába küldött robotok és az egyre gyakrabban alkalmazott digitális asszisztensek mind azt sugallják: jelentős mértékben.

A robotoknak és különféle digitális segítőknek napjainkban nagyobb szerepe lehet, mint eddig valaha.
 
A kaliforniai székhelyű CloudMinds vállalat 2020 februárja óta több mint 100 robotot küldött Kínába, melyek zömét kórházakban állították munkába: az XR-1 elnevezésű modellek információkkal látták el a betegeket, s segítettek a látogatókat a megfelelő osztályra irányítani.
 
A mesterséges intelligencia, mely a gépekben működik, lehetővé teszi, hogy azok maguktól cselekedjenek. Az új 5G mobilhálózathoz kapcsolódva reakciójuk igen gyors. Ezen hálózatok sebessége és széles elérhetősége kiváló az XR-1 modell működtetéséhez, mely beszél, gesztikulál, táncol és fizikailag is képes az embert egy adott irányba terelni.
 
Cikkünk első részében a CloudMinds-robotokról, valamint egyéb digitális segítőkről esett szó, melyek jelentős időt takaríthatnak meg az egészségügyi dolgozóknak.
 
A területen jártas cégvezetők szerint azonban jelenleg magánemberként még elsősorban szabadidős tevékenységre használjuk a digitális asszisztenseket – így például az Alexát vagy a Siri-t.
 
Mesterséges intelligencia - Kórházi robot munka közben
Mesterséges intelligencia - Kórházi robot munka közben
 
A helyzet mégis igen biztató a jövőre nézve.
 
„Jelenleg sokkal több ülést tartunk, mint valaha” – mondta el Dennis Mortensen, az x.ai cég vezérigazgatója és alapítója. A meetingeket ütemező eszköz e-mailt küld a lehetséges időpontokkal a résztvevőknek. „A szituáció magával hozza, hogy az emberek szoftver megoldásokhoz folyamodjanak, s kétlem, hogy elfordulnának ettől, amikor az élet visszatér a megszokott kerékvágásba”.
 
Ez mindenképpen jó hír a jól ismert Microsoft számára is, mely a közelmúltban elkezdte eltávolítani a fogyasztóbarát funkciókat, például a zene vezérlését az asszisztens Cortana készségeiből, s olyan, személyes termelékenységhez hozzájáruló alkalmazásokra koncentrál, mint például az e-mailek hangos olvasása és az ülések ütemezése.
 
A Microsoft közleményében megjegyezte: egyre inkább igény mutatkozik olyan asszisztensre, amely tovább megy, azaz válaszol kérdésekre és beállít riasztásokat az eseményekhez.
 
„Végső célunk a Cortana terén egy olyan digitális asszisztens létrehozása, mely segít beosztani az időt a nap folyamán, ezáltal olyan dolgokra koncentrálhatunk, amely igazán fontos”.
 
Bárki számára ugyanakkor, aki ilyen asszisztenssel könnyítene saját terhein, Mortensen azt javasolja: olyan eszközöket válasszon, melyek mindegyike nagyon jó egyvalamiben.
 
„Jelenleg nem várom el, hogy egyetlen digitális asszisztens mindent tökéletesen csináljon – mondta. - De azt hiszem, látni fogjuk, amint a mesterséges intelligencia-eszközök felkészülnek az igen jól meghatározott feladatok elvégzésére az elkövetkező öt évben”.
 
Hozzátette: lehet, hogy manapság 10-11-re is szükség van ezekből az apró feladatok elvégzéséhez, ám ha már jól tudnak egymással kommunikálni, kiváló dolgokat vihetnek véghez.
 
A New York-i székhelyű mesterséges intelligencia-specialista IPsoft munkatársai is ebben bíznak. Olyan szoftver-csomagokat fejlesztenek, amelyek célja a hagyományosan ember által végzett munkák teljesítése, melyeket például egy informatikai szolgáltatást nyújtó mérnök végez.
 
Az új online piacon keresztül a leendő munkáltatók megkérdezhetik a cég asszisztensét, Amelia-t, hogy eldöntsék, vajon digitális alkalmazottat válasszanak-e, vagy embert.
 
Havi 1800 dollárba kerül az az informatikai hibaelhárító, mely alaphelyzetbe állíthatja a jelszavakat, kinyithatja a fiókokat és havonta akár 1000 kérdést is kezelhet.
 
Kell tehát aggódniuk az embereknek a közeljövőben munkába álló digitális riválisok miatt?
 
Chloe Jessamy, a Supportal Business Services londoni adminisztrációs és digitális marketingtámogató cég vezetője szerint nem feltétlenül. Cége szolgáltatásokat nyújt, beleértve a webdizájnt, amelyet emberek végeznek.
 
„Nem aggódom a digitális asszisztensek miatt – mondta. - Ügyfeleim gyakorlati támogatást és kommunikációt igényelnek, melyhez ember szükséges. Csak annyi automatizálást használunk, amennyit muszáj.”
 
Dr. Will Venters, a Londoni Gazdasági Iskola információs rendszerének adjunktusa támogatja a nézetet. „A chatbotok óvatos kezelést igényelnek – mondta. - Nem kérdőjelezik meg munkájukat, nem rendelkeznek etikai tudással, s nem képesek könnyen megmagyarázni, miként hoztak meg egy döntést. Az esetleges elfogultságot sem tudják megérteni” - jegyezte meg, hozzátéve: olyan gyorsan dolgoznak viszont, hogy az okozott probléma könnyen kicsúszhat az ellenőrzésünk alól.
 
Vagyis, ha van digitális segítőnk, jóval produktívabbak lehetünk, de érdemes belegondolni abba, hogy egyelőre nem teljesen tökéletesek.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.