2020. 05. 04. - 10:15

Okos szélvédőkkel állna elő az Apple

Okos szélvédőkkel állna elő az Apple

Egy közelmúltbeli szabadalmi jelentés szerint napjaink egyik vezető technológiai cége mesterséges intelligencia-rendszert alkalmazna szélvédők kialakítására, melyek állandóan változatják jellemzőiket.

Vezetés közben folyamatosan módosítaná jellemzőit az Apple által fejlesztett, mesterséges intelligenciát alkalmazó szélvédő.
 
A „10 625 580” számú amerikai szabadalmi leírás állítható ablakokkal rendelkező rendszerekként írja le ezeket az üvegeket, melyek lényege, hogy a felhasználó preferenciái és az érzékelő bemenetek alapján szabályozzák a fényt, a visszaverődést és a hővezetést.
 
Az intelligens ablakok több, állítható réteget tartalmaznak, melyek két üvegtábla között vannak elhelyezve, s olyan funkciókat hajthatnak végre, mint a belső tér hűvös levegőjének megőrzése, az intim szféra biztosítása az utasok számára, megfelelő látás a ködben, a káros napfény és a sugárzás blokkolása.
 
Rendkívül hasznos lenne a sofőrök számára az okos szélvédő
Rendkívül hasznos lenne a sofőrök számára az okos szélvédő
 
Autó-szélvédő festéseket már a II. világháború idején is használtak az emberek, de ezek rövid ideig voltak népszerűek a csúnya hámlás és az egyenetlen festékfelhordás miatt. A ’60-as években festékalapú filmeket vezettek be, ám ezek is gondot okoztak, amikor beköszöntött a meleg: a rétegek peregni kezdtek.
 
A ’90-es esztendőkre a fém ablakfóliák tették lehetővé a hűvösebb belső hőmérsékletet és kellemesebb, egyenletesebb megjelenést, ugyanakkor a mobilok és a GPS-jelek megjelenése problémát jelentett: a fóliák zavarták a jeleket.
 
Napjainkban a szénrészecskéket tartalmazó szélvédők hőállóak, nagy láthatóságot biztosítanak, tartósak, nem zavarják az elektronikát és blokkolják a káros ultraibolya sugarakat. Az Apple most tovább javítaná mindezt, okos ablakokkal, melyek megoldanák a sofőrök vezetés közben felmerülő gondjait.
 
A szabadalom szerint állítható árnyalat- és fényvisszaverő, valamint ködrétegek is elősegítenék a tökéletes látást és közérzetet az autóban. Még arra is van lehetőség, hogy ha az ember nem venné szívesen, ha mások belátnának a kocsiba, elsötétíthesse az ablakokat.
 
Amennyiben az autós olyan útra hajt, ahol szembesüt a nap, az üvegek automatikusan tompítják a zavaró napfényt a szem számára. Egy szenzor még az UV-sugárzást is csökkenti ebben az esetben.
 
Kiemelendő ugyanakkor: az Apple nem erősítette meg, hogy saját autó fejlesztésén dolgozik. Az évek alatt ezt egyre valószínűbbnek tartották, különösen 2016-ban, amikor a MacRumours megerősítette, hogy az Apple autókkal kapcsolatos domain-neveket foglalt le.
 
Máig nem tudni azonban, valóban előállnak-e saját kocsival.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.