2020. 05. 07. - 09:45

Wuhanban már mesterséges intelligencia segített a koronavírus keresésében

Wuhanban már mesterséges intelligencia segített a koronavírus keresésében

Amikor a koronavírus-járvány a tetőpontjára hágott Kínában, Wuhan városának orvosai már képesek voltak mesterséges intelligencia-algoritmusokat alkalmazni, hogy betegek ezreinek tüdejét szkenneljék.

Tekintve, hogy Kína élen jár a mesterséges intelligencia (MI vagy AI – artificial intelligence) fejlesztésében, cseppet sem csoda, hogy bevetették a koronavírus megjelenésekor.
 
Amikor a vírushelyzet elérte tetőpontját, a kínai Wuhan városának orvosai bevetették a mesterséges intelligencia algoritmusait, hogy páciensek ezreinek tüdejét szkennelhessék.
 
A kérdéses algoritmus, melyet az Axial AI fejlesztett ki, másodpercek alatt elemzi a CT képeket, s megmondja, milyen magas egy adott embernél a koronavírus okozta vírusos tüdőgyulladás kockázata.
 
Egy cégkonzorcium fejlesztette ki ezt a mesterséges intelligenciát, reagálva a koronavírus-járvány kitörésére.
 
Kínában már bevetették a mesterséges intelligenciát a koronavírus megfékezésére
Kínában már bevetették a mesterséges intelligenciát a koronavírus megfékezésére
 
Mint elmondták: képes kimutatni, javult vagy rosszabodott-e a beteg tüdejének állapota az idő előrehaladtával. Az összehasonlítás végett több CT-vizsgálatot is végeznek.
 
Egy malajziai kórház jelenleg teszteli a rendszert, az Axial AI azonban már a brit NHS-nek (nemzeti egészségügyi rendszer) is felajánlotta azt.
 
Az egyébként is gyorsan fejlődő mesterséges intelligencia-technológiákat világszerte csatasorba állították a koronavírus-járvány megfékezésére tett erőfeszítések során. Sokakban felmerült, vajon kellően megbízhatóak-e ezek az eszközök, elvégre az emberek életéről van szó.
 
Azt, hogy az Axial AI rendszerét valóban bevetik-e az Egyesült Királyságban, egyelőre nem tudni, mivel a BBC kérdésére az Egészségügyi és Szociális Gondozási Minisztérium (DHSC) eddig nem reagált.
 
Az eszköz bevezetésének egyébként ebben az esetben akadálya lehet, hogy az NHS általában nem használ CT-leolvasót a koronavírusos betegek tüdőképeinek elkészítéséhez, sokkal inkább alkalmazzák a mellkasi röntgenfelvételeket.
 
Utóbbiak kevésbé részletesek a CT-olvasókhoz képest, de gyorsabbak, a radiológusok pedig képesek azonosítani a felvételeken például a tüdőgyulladást.
 
Annyi mindenesetre az Egyesült Királyságban is történt, hogy a világjárványnak köszönhetően néhány brit kórház bevezet mesterséges intelligencia-eszközöket az orvosi személyzet segítéséért, a mellkasröntgen gyorsabb értelmezése érdekében.
 
A Royal Bolton Kórház dolgozói például több mint 2,5 millió mellkasi röntgenfelvétellel képezték ki a mesterséges intelligenciát, beleértve nagyjából 500 megerősített koronavírusos esetet.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.