2020. 05. 08. - 08:59

Emberi hangot használ a koronavírus felismeréséhez a mesterséges intelligencia

Emberi hangot használ a koronavírus felismeréséhez a mesterséges intelligencia
Tudósok egy csoportja olyan okostelefonos applikációt fejlesztett ki, amely a mesterséges intelligencia segítségével képes felismerni a koronavírus jelenlétét az emberi hang alapján, beleértve a beszéd, a köhögés és a lélegzetvétel hangját.

A koronavírus azonosítására szolgáló, mesterséges intelligencia alapú alkalmazás mögött álló kutatók önkénteseket kértek fel arra, hogy a köhögésük, légzésük és beszédük hangját feltöltve segítsék az app fejlesztését. A Cambridge-i Egyetem tudósai ezután olyan gépi tanulási algoritmusok kidolgozására fogják ezeket az adatokat felhasználni, amelyek a hangol elemzésével a COVID-19 tüneteit derítik fel.

Az alkalmazás COVID-19 Sounds App néven érhető el, és már jelentős önkéntesbázis csatlakozott a programhoz.

Az emberi hang és a mesterséges intelligencia segíthet a koronavírus megfékezésében
Az emberi hang és a mesterséges intelligencia segíthet a koronavírus megfékezésében


"Az orvosokkal történt egyeztetést követően kiderült, hogy a koronavírusos betegek körében az egyik jellemző tünet volt az a mód, ahogyan lélegeznek, köhögnek vagy éppen az, hogy milyen időközönként vesznek levegőt" - mondta Cecilia Mascolo, egyetemi tanár, az alkalmazás fejlesztésének vezetője, aki hozzátette, hogy mivel nagyon kevés hangalapú adat áll rendelkezésére, ezért annyi mintát próbálnak gyűjteni a résztvevőktől, amennyit csak tudnak. De ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia alapú módszer egyértelműen és bizonyítottan hatásos legyen, még hatalmas mennyiségű adatra van szükségük.

Az alkalmazás kifejlesztésénél az volt a cél, hogy bárki számára minél egyszerűbben és gyorsabban használható legyen. Az önkénteseknek először ki kell tölteniük egy kérdőívet, amiben a demográfiai adataik mellett a kórtörténetüket adhatják meg. Ezután hangmintákat tölthetnek fel köhögéssel, légzéssel és egyetlen mondat felmondásával, és ehhez semmilyen speciális eszközre nincs szükségük, csak a telefonjuk mikrofonjára.

Az emberi hang és a mesterséges intelligencia segíthet a koronavírus megfékezésébenVégezetül az űrlap lekéri a felhasználó megközelítőleges tartózkodási helyét, és már csak az adatok elküldése van hátra, ami egy gombnyomással megtehető. Az egész folyamat nem tart tovább egy percnél.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az MI alapú alkalmazás nem helyettesíti a kórházi- vagy antitest-teszteket, de hasznos diagnosztikai eszköze lehet azoknak, akiknek nincs lehetőségük az ilyen vizsgálatokra.

Az app letölthető a Google Play Áruházból.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.