2020. 05. 15. - 09:37

Az ENSZ mesterséges intelligenciát használna a béketárgyalásokhoz

Az ENSZ mesterséges intelligenciát használna a béketárgyalásokhoz
Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a mesterséges intelligencia lehetőségeit kihasználva a háborús zónákban élő emberek véleményét akarja megismerni arról, hogy mit várnak egy béketárgyalástól.

Az ENSZ már eddig is próbált annyi támogatást nyújtani a békefolyamatokhoz, amennyit csak tudott, most viszont a modern technológiát is segítségül hívták ehhez. Egy olyan, mesterséges intelligencia alapú megoldást fognak a közeljövőben működésbe állítani, amihez a háborús övezetekben élő emberek az okostelefonjaikon keresztül férhetnek hozzá, és amivel a saját véleményüket oszthatják meg.

A békét segíthető elő a mesterséges intelligencia
A békét segíthető elő a mesterséges intelligencia


A technológia kifejlesztésében az ENSZ tisztviselői is szerepet vállaltak, valamint a Remesh nevű startup cég. A cél az, hogy online párbeszéd induljon meg a szervezet és azon emberek között, akiket a háborúk közvetlenül érintenek. Az MI-alapú eszköz akár 1000 résztvevővel is tud működni, az emberek által megosztott gondolatokat pedig valós időben elemzi a rendszer, méghozzá közvélemény-kutatások és nyílt kérdések segítségével.

A valós idejű párbeszédtől az ENSZ azt várja, hogy megismeri az emberek véleményét arról, hogy pontosan mit szeretnének, mire számítanak a békemegállapodástól. Tehát szubjektív vélemények egész sorát gyűjtik be. A résztvevők az okostelefonjukon keresztül végezhetik el a felmérést, és a rendszer van annyira intelligens, hogy gyanús jeleket figyelve észlelje az esetleges rosszindulatú szereplőt, aki manipulálni próbálja az eredményeket.

A békét segíthető elő a mesterséges intelligenciaA mesterséges intelligencia valós időben elemzi a válaszokat, így betekintést nyújt az emberek igényeire és vágyaira. Az információkat pedig ezután továbbítja egyenesen az ENSZ közvetítőinek. Természetesen gondoltak azokra is, akiknek nincs internethozzáférésük: őket SMS-ben kérdezik meg.

A technológia talán legnagyobb erénye, hogy azokat lehet megszólítani, akiket a háborúk leginkább sújtanak. Az MI használatával nem csupán demokratikusabbá, hanem hatékonyabbá is válhatnak a békemegállapodások, hiszen a tisztviselők valóban az érintettek igényeit és elvárásait fogalmazhatják meg.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.