2020. 06. 08. - 10:35

Tíz perc alatt azonosítja a koronavírust ez az új teszt

Tíz perc alatt azonosítja a koronavírust ez az új teszt

Egy indiai szakember vezette amerikai kutatócsoport új diagnosztikai eszközt fejlesztett ki, mely mindössze 10 perc alatt képes vizuálisan kimutatni az új koronavírus jelenlétét.

Csupán 10 perc elegendő egy, indiai származású szakember vezette amerikai kutatócsoportnak a koronavírus kimutatásához.
 
Mivel nem úgy tűnik, hogy a COVID-19 világjárvány globálisan hamarosan véget érne, a kutatók folyamatosan dolgoznak hatékony gyógykezelés és/vagy vakcina feltalálásán. A jelenlegi koronavírus-vizsgálatok nagyrésze akár órákat is igénybe vehet. Olvasd el: mit ne tegyünk otthon, ha egészségesek akarunk maradni?
 
Ezért jó hír, hogy a szakemberek most előálltak egy új tesztelési módszerrel, amely vizuálisan képes azonosítani a betegséget mindössze 10 perc alatt.
 
Tíz perc alatt azonosítja a koronavírust egy új tesztelési módszer
Tíz perc alatt azonosítja a koronavírust egy új tesztelési módszer
 
A szóban forgó kutatócsoport diagnosztikai tesztje nem igényel fejlett laboratóriumi technikákat. Egyszerű, plazmonikus arany nanorészecskéket tartalmazó vizsgálatot használ a színváltozás észlelésére, amennyiben a vírus jelen van.
 
A Marylandi Egyetem Orvostudományi Iskolájának csoportját Dipanjan Pan vezette, a diagnosztikai radiológia, nukleáris orvoslás és gyermekgyógyászati professzora.
 
Hogyan végezték a tesztet?
 
Miután a páciensektől orr- vagy nyálmintát vettek, az RNS-t kivonják a mintából egy egyszerű, körülbelül 10 percig tartó eljárás segítségével. A teszt ezután egy egyszerű, körülbelül 10 percig tartó eljárással történik: nagymértékben specifikus molekulát alkalmaz - mely az arany nanorészecskékhez kapcsolódik - egy adott fehérje kimutatására, amely a genetikai szekvencia része, s ez jellemző az új koronavírusra. Olvasd el: így turbózd fel az immunrendszered!
 
Mivel a bioszenzor a vírus génszekvenciájához kötődik, az arany nanorészecskék úgy reagálnak, hogy a folyékony reagenst liláról kékre változtatják.
 
A jelenleg alkalmazott diagnosztikai tesztek többségével a vírust csupán a fertőzés után néhány nappal lehet felismerni. Ez az oka annak is, hogy jelentős mennyiségű a téves negatív eredmények aránya. Az új teszt képes már a fertőzés első napjától azonosítani a betegség jelenlétét – állítják a kutatók.
 
Dr. Pan azt tervezi, megbeszélést tart a következő hónapban az Egyesült Államok gyógyszereket és élelmiszereket bevizsgáló szervezetével (FDA), vészhelyzeti felhasználásra vonatkozó engedély kiadása céljából.
 
A szakemberek tanulmánya az American Chemical Society nanotechnológiai folyóiratában, az ACS Nano-ban jelent meg.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.