2020. 06. 17. - 10:35

Egészségeseknél is cukorbetegséget válthat ki a koronavírus

Egészségeseknél is cukorbetegséget válthat ki a koronavírus

Megdöbbentőnek hangozhat, de a Covid-19, azaz a koronavírus diabéteszt okozhat egészséges embereknél is. A cukorbetegség az egyik leggyakoribb krónikus betegség, s a kutatók most ismerték fel a kétféle betegség összecsapásának következményeit.

Példátlan globális egészségügyi válságként sújtott le az emberiségre a koronavírus, amely különösen veszélyes az idősekre, illetve azokra, akiknek már van valamilyen betegségük – így diabétesz, szívbetegség vagy magas vérnyomás.
 
Az elmúlt pár hónapban begyűjtött adatok alapján a kutatók arra jöttek rá, hogy számos páciens, aki elkapja a koronavírust, cukorbeteggé is válik. 
 
Persze, a Covid-19 olyan vírus, amely újnak számít, így minden nap szolgálhat valami újdonsággal. De ugyanez az oka annak is, hogy a kutatók nehezen találnak oltást ellene. Olvasd el: Tíz perc alatt azonosítja a koronavírust ez az új teszt
 
Egy jelentős vizsgálatot követően a King’s College London új tanulmánya kimondja: a koronavírus COVID-19-et kiváltó új változata valójában a cukorbetegség kialakulását is eredményezheti egészséges embereknél, amellett, hogy súlyos szövődményeket okozhat a már meglevő diabéteszeseknél.
 
A koronavírus diabéteszt okozhat egészséges embereknél
A koronavírus diabéteszt okozhat egészséges embereknél
 
A kutatók szerint továbbra sem tisztázott a mechanizmus, miként befolyásolja a glükóz anyagcserét a koronavírus.
 
A cukorbetegség egyike a leggyakoribb krónikus betegségeknek, s a szakemberek most ismerik fel a két járvány elkerülhetetlen összecsapásának következményeit.
 
A kutatók abban sem biztosak, hogy az ezekben az esetekben a cukorbetegség akut megnyilvánulása klasszikus 1-es, 2-es típusú, vagy esetleg új típusú diabéteszt jelent-e.
 
Hogy rájöjjenek, mi hogyan történik, a „CoviDiab Registry” elnevezésű nemzetközi kutatási projekt bejelentette egy globális nyilvántartás létrehozását - ez nyomon követi a COVID-19 azon eseteit, amikor a betegnél cukorbetegség alakul ki.
 
A nyilvántartás célja megérteni a COVID-19-el küzdő betegekben megjelenő cukorbetegség mértékét és jellemzőit, valamint az érintett páciensek kezelésére és megfigyelésére szolgáló legjobb stratégiákat a világjárvány idején és után.
 
A kutatók rámutattak, hogy a koronavírusban elhunyt betegek 20-30 százalékának diabétesze is volt.
 
Ismét megfigyelték a COVID-19-es betegekben újonnan kialakuló cukorbetegség és a már létező diabétesz atipikus metabolikus szövődményeit, beleértve az életveszélyesket is. De továbbra sem világos, hogy a SARS-Cov-2, azaz a COVID-19-et kiváltó vírus hogyan befolyásolja a cukorbetegséget.
 
Korábbi kutatások kimutatták, hogy az ACE-2, a SARS-Cov-2-hez kötődő fehérje - amely lehetővé teszi a vírus bejutását az emberi sejtekbe -, nemcsak a tüdőben van jelen, hanem a glükózmetabolizmusban részt vevő szervekben és szövetekben is. Például a hasnyálmirigyben, a vékonybélben, zsírszövetben, mint amilyen a máj és a vese.
 
A szakemberek azt feltételezik, hogy az ezekbe a szövetekbe történő belépés révén a vírus többszörös és összetett diszfunkciókat okozhat a glükóz metabolizmusában.
 
Több éve nem újdonság, hogy a vírusfertőzések kiválthatják az 1-es típusú cukorbetegséget.
 
Az új nyilvántartás most a rutinszerűen összegyűjtött klinikai adatokra összpontosít, melyek segítenek a kutatóknak megvizsgálni az inzulin szekréciós kapacitását, az inzulinrezisztenciát és az autoimmun ellenanyagok állapotát, hogy megértsék, miként alakul ki a COVID-19-el kapcsolatban diabétesz.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.