2020. 07. 01. - 10:35

Meleg van? - 5 tipp a nyári maszkviseléshez

Meleg van? - 5 tipp a nyári maszkviseléshez

A maszkviselés a legtöbb helyen hazánkban is kötelező, amíg a koronavírus-járvány teljesen meg nem szűnik. Igen ám, de a nyári melegben a maszkot megterhelő viselni. Hogyan hordhatjuk mégis?

Napjainkra immár kellő mennyiségű bizonyíték támasztja alá, hogy a koronavírus elleni védekezés leghatékonyabb módja a távolságtartás és a maszk viselése. Nyáron azonban meglehetősen kellemetlennek, sőt fojtogatónak érezhetjük azt. Gátolja ugyanis, hogy a friss levegőt akadály nélkül beszívhassuk a nyári melegben.
 
Márpedig a maszkviselés számos helyen továbbra is kötelező. Hogyan hordhatjuk úgy, hogy komfortos legyen? Lássuk a tippeket.
 
1.Könnyű szövetmaszkot hordjunk: számos maszktípust lehet ma már beszerezni, de nyáron a legcélszerűbb a könnyed, jó légáteresztő szövetmaszk, pamut maszk, melynek viselése nem okoz gondot. A belül pamut borítású a legjobb. Olvasd el: Ki milyen maszkot viseljen?
 
Nyáron is szükséges viselni a maszkot, de nem mindegy, milyet
Nyáron is szükséges viselni a maszkot, de nem mindegy, milyet
 
2.Legyen nálunk még egy maszk: arra az esetre, ha az egyik átnedvesedik az izzadtságtól, érdemes magunkkal hordanunk egy pótmaszkot is. Ha izzad a szánk környéke, a maszk hatékonysága mérséklődik, ezért fontos kicserélni. Olvasd el: Miért nem szabad maszkban sportolni?
 
3.Szüneteljünk néha: nem kérdés, hogy a nyári melegben fullasztó érzés tud lenni a maszk hordása. Ha nehezen lélegzünk benne, érdemes elvonulni egy helyre, ahol nincs nagyon ember és – kezünket kellően fertőtlenítve – eltávolítani a maszkot, venni néhány mély levegőt. Kézfertőtlenítőt mindig vigyünk magunkkal, hogy kezelhessük vele a maszkunkat.
 
4.Fogyasszunk elég vizet: ne feledjük, hogy nyáron sokat izzadunk és folyadékot veszítünk. Ezt pótolni kell, ezért napi 8-10 pohár víz elfogyasztása szükséges, attól függően, milyen az aktivitásunk szintje. Ha izzadunk és közben maszkot is hordunk, könnyen hőgutát kaphatunk – vagyis, ha szédülést tapasztalunk, azonnal kérjünk segítséget. A maszktól pedig szabaduljunk meg egy félreeső helyen.
 
5.Tartsunk távolságot: ha a maszkot nem szeretnénk hordani, célszerűbb kerülni az embereket. Ha nem megyünk közel másokhoz, maszk nélkül is sétálhatunk, amennyiben szeretnénk friss levegőt szívni.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.