2020. 07. 11. - 08:00

Elon Musk: Az önvezető Tesla már idén valóság lehet

Elon Musk: Az önvezető Tesla már idén valóság lehet

Nagy hírrel állt elő Elon Musk a Mesterséges Intelligencia Világkonferencián. A Tesla vezetője bejelentette, hogy igen közel járnak a teljesen önvezető autó megvalósításához.

Rövid beszédet tartott a kínai Sanghajban megrendezett Mesterséges Intelligencia Világkonferencián (WAIC) ) a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk. Távolról, videón keresztül tette meg szenzációs bejelentését a napjainkban legfontosabb technológiai konferencián.
 
Musk a legutóbbi Tesla-fejlesztéssel kapcsolatos kérdésre reagált: hogyan haladnak a mesterséges intelligencia terén. Érdemes tudni, hogy Kína a Tesla legnagyobb piaca az Egyesült Államokon kívül.
 
Elon Musk vállalata 2014-ben mutatta be az önvezető autó első verzióját, ám azóta nyilvánvalóan többször frissítette a rendszert. Első önjáró autóját jelentette be a GM Cruise
 
Elon Musk videón keresztül csatlakozott és nagy hírt jelentett be
Elon Musk videón keresztül csatlakozott és nagy hírt jelentett be
 
A legújabb szoftverfunkciók 2. és a 3. szintű autonómiát képviselik az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériumának öt automatizálási szintje alapján. Ezen a szinten a jármű képes magát vezetni a városi utakon és a korlátolt hozzáférésű autópályákon, de a járművezető bármikor átveheti az irányítást, ha a rendszerrel valami gond van.
 
A Tesla nemrég állította, hogy rendelkezik a hardverrel, mely lehetővé teszi az 5. szintű autonómiát avagy a teljes önálló vezetést. Ez megoldja, hogy a sofőrnek az idő nagy részében hozzá se kelljen nyúlnia a kormányhoz. Olvasd el: Önvezető autót épít a Toyota is
 
Amikor Elon Musk-ot a szoftver jelenlegi fejlettségéről kérdezték, ő azt válaszolta: rendkívül magabiztos azt illetően, hogy a szint elérése, amely a tökéletes önállóságot biztosítja, igen gyorsan megtörténik. „Még ebben az évben befejezzük az 5. szintű autonómia alapfunkcióit” – mondta.
 
Ennek eléréséhez a Tesla úgy döntött: vertikális integrációs stratégiát folytat és megtervezi saját hardver-, chip- és neurális hálózati képzési képességeit.
 
Elon Musk hangsúlyozta, nem maradtak igazán kihívást jelentő feladatok az 5. szintű autonómiához, inkább számos kisebb problémát kell megoldani és összerakni a teljes rendszert.
 
A Tesla vezetője arról beszélt még, mennyire lenyűgözi a shanghai-i gigagyáruk fejlődése – javarészt ez gyártja a 3-as szedán modelleket a kínai felhasználók számára.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.