2020. 07. 13. - 10:21

Melyek a legjobb maszkok a koronavírus elkerülésére?

Melyek a legjobb maszkok a koronavírus elkerülésére?

Sok mindent hallhattunk már a maszkokról, ám még mindig viszonylag keveset tudunk arról, mennyire hasznos a házi készítésű vagy ruhamaszk a koronavírus-fertőzés ellen. Lássuk, melyik bizonyult a legjobbnak!

Noha már számos dolgot olvashattunk, hallhattunk a maszkviselés kapcsán, arra a kérdésre eddig kevés válasz született, hogy a nem orvosi, házilag varrt vagy vásárolt textil maszk mennyire hasznos és hatékony. Szerencsére jó hírek érkeztek. 
 
Egy új tanulmány, melyet a Floridai Atlanti Egyetemen végeztek el, arra utal, hogy a két réteggel készült, öltésekkel pamutszövetből varrt maszkok a legjobbak a köhögés és tüsszentés által kibocsátott cseppekkel szembeni védekezéshez. Olvasd el: Miért nem szabad maszkban sportolni?
 
A textilből készült maszkok kellően védenek egy új tanulmány szerint
A textilből készült maszkok kellően védenek egy új tanulmány szerint
 
A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a szövettel ellátott arcfedőnek még jobb is a teljesítménye, mint a „professzionális minőségű arcmaszknak”. Olvasd el: Ki milyen maszkot viseljen?
 
A Physics of Fluids folyóiratban közzétett tanulmány a kutatók kúp formájú maszkokat vizsgáltak meg - azokat, amelyek kötéssel, zsebkendőanyaggal és öltésekkel készültek, selymes pamutszövetből.
 
Lézerfényt és glicerint használtak annak megállapítására, hogy a cseppek milyen távolságra tudnak eljutni a szövet alapú arcmaszkok esetében.
 
Kiderült, hogy a kötéssel borított maszknál a köhögés által kibocsátott cseppek nagyjából 90 cm távolságba jutottak el.
 
A zsebkendőanyag esetében a távolság 2,54 cm- 7 centiméter.
 
A kúpos stílusú maszkok mögül kibocsátott cseppek 20 centiméterre haladtak.
 
Az öltéssel steppelt pamutszövet esetében a cseppek 5-6 cm távolságra jutottak el csupán.
 
Amennyiben viszont az emberek nem fedik be arcukat maszkkal, a köhögésből és tüsszentésből származó cseppek több mint 243 centiméterre eljuthatnak.
 
Vagyis, kulcsfontosságú, hogy ezeket viseljük!
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.