2016. 11. 21. - 12:25

Kisestélyitől a kosztümig: mikor milyen alkalmi ruhát illik felvenni?

Kisestélyitől a kosztümig: mikor milyen alkalmi ruhát illik felvenni?

Egy nő akkor igazán mutatós, ha nőiessége hangsúlyozása közben nem tűnik közönségesnek. Az alkalmi ruhák a hölgyviselet egyik legszélesebb választékát biztosítják, látványosságukhoz nem fér kétség. A budapesti belvárosban található, Váci utcai Moaré Divat tulajdonosa, Patkó Judit most egy kicsit közelebbről is megismertet bennünket ezekkel a gyönyörű ruhákkal.

Ha a hétköznapinál kicsit is különlegesebb eseményre készül, mindenki alkalmi ruhát választ. Mindegy, hogy színházi előadásról, bálról, fogadásról, lakodalomról vagy valamilyen átadóról van-e szó, a női alkalmi viselet az egyik leginkább látványos és változatos öltözet, amit csak hordhatunk.

Patkó Judit, a Váci utcai Millenium Centerben megtalálható Moaré Divat tulajdonosa hosszasan mesélt arról, mi jellemzi az alkalmi ruha típusokat, melyekből üzletükben számos, szemet gyönyörködtető darab várja az érdeklődőket.

A kis fekete alkalmi ruha szinte bármilyen eseményre tökéletes

A kis fekete alkalmi ruha szinte bármilyen eseményre tökéletes

Milyen alkalmi ruha típusokat különböztetünk meg?

Az alkalmi öltözéknek több változatát ismerjük. Ilyen a kisestélyi, a nagyestélyi, a koktélruha, a kosztüm.

Hogy mikor melyiket választjuk, az függ az esemény időpontjától, mely lehet bármelyik napszakban és természetesen az alkalomtól, melyen részt veszünk.

Az alkalmi ruhák alapja a Chanel kis fekete ruhája - a női ruhatár egyik „örök” és legjobban kihasználható darabja. Ez egy délutáni alkalmi megjelenéstől az esti eseményekig bármikor viselhető. Egyenes szabású ruha, kerek nyakkivágással, ujjatlan vagy rövid ujjú. A Kis Fekete Ruha (Little Black Dress vagy röviden csak LBD) egy olyan „egyenruha”, amely az összes nő ízlésének megfelelő.

A kisestélyi formáját tekintve nem szigorúan kötött ruhadarab, lehet egyszínű, vagy mintázott anyagból készült, egybeszabott ruha.

Munkamegbeszélésekre, fogadásokra lazább, mégis elegáns alkalmi ruha ajánlott

Munkamegbeszélésekre, fogadásokra lazább, mégis elegáns alkalmi ruha ajánlott

A ruhatár legünnepélyesebb darabja a nagyestélyi. A szoknya rész hosszú, bokáig vagy földig érő, a felső általában egybe szabott a szoknyával és készülhet csipkéből vagy egyéb különleges anyagból. A nagyestélyi elengedhetetlen kiegészítője a könyök fölé érő kesztyű, az alkalmi cipő, retikül, stóla vagy boleró kabát. Zártkörű és különösen elegáns ünnepségeken viseljük.
Hivatalos rendezvényeken való részvétel esetén a megfelelő viseletet általában feltüntetik a meghívón (WhiteTie, Black Tie), ilyen esetben ahhoz igazodni kell.

A „White Tie” azt jelenti, hogy a hölgyeknek ezen alkalmakkor nagyestélyiben illik megjelenni, könyökön túlérő hosszú kesztyűvel, amelyet az este során nem vehetnek le.

Alkalmi ruha a nadrágkosztüm is - a maga tökéletességében

Alkalmi ruha a nadrágkosztüm is - a maga tökéletességében

Amennyiben a férfi szmokingot visel, a társaságában lévő hölgynek is ennek megfelelően kell felöltöznie. Kötelező a hosszú, alkalmi női ruha, vagy nagyestélyi, de ehhez a viselethez nem szabad könyököt eltakaró hosszú kesztyűt felvenni. Ezen öltözék általános gyűjtő neve a Black Tie.

Valamennyi alkalmi viselet közül a koktélruha az, amely a legtöbb alkalomtípusnál nyugodtan és esztétikusan viselhető. Ez a legsimulékonyabb. A koktélruhákból ugyanúgy számtalan kivitelezésű létezik, mint az estélyi ruhákból, de ezeknek hasonlóbb az alap fazonja. A koktélruhák általában egyszerűbbek.

Olyan alkalmi viseletet jelentenek, mely a legkevésbé formális, sok helyre és sok stílusban viselhető. Mostanában újabb aranykorát éli, az egyszerűbb koktélruhák használata egyre elterjedtebb a hétköznapi életben is.

A koktélruha az egyik legjobban kihasználható alkalmi ruha

A koktélruha az egyik legjobban kihasználható alkalmi ruha

A női öltözködés klasszikus darabja az azonos alapanyagból készült rövid kabát és szoknya, azaz a kosztüm, illetve ha a kabáthoz nadrágot párosítanak, a nadrágkosztüm. A kosztüm az üzleti, azaz business-ruházkodás alapja. Az irodai kosztümblúzzal viselendő. Hölgyeknél elterjedtebb blúz nélkül, csak bodyval vagy melltartóval viselt kosztüm, mely magasan záródik úgy, hogy ne engedjen belátást. Ilyenek például a Chanel kosztümök.

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.