2017. 03. 22. - 15:35

Betekintés a gyulai fürdőkultúra történelmébe

Betekintés a gyulai fürdőkultúra történelmébe

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő ügyvezető igazgatója kameránknak mesélt a gyulai fürdőkultúra történelméről, amely több mint hatszáz éves múltra tekint vissza.

A gyulai fürdőkultúra már a török idők előtti időszakban feltűnt, feljegyzések vannak arról, hogy már az 1500-as években a város már rendelkezett fürdővel, amelyet gondoznia kellett. A török időkben 11 fürdőt tartottak nyilván Gyulán, amik a török kivonulása után érintetlenük megmaradtak. A betelípett német, erdély és román lakosság imaházként használta a török fürdőket, majd iskolaként funkcionáltak tovább.

 

Több mint 600 ezer látogatója van évente a Várfürdőnek

 

Az 1800-as években Gyula fürdőkultúrája kifejezetten élénk volt, több közfürdőt tartottak nyilván. A 20. század elején próbáltak először termálvizet kinyerni, ám sikeres fúrást csak az 1950-es években végeztek, amelynek gyümölcsét mai is élvezik a Várfüdőbe látogatók. Több kutat is fúrtak 1959 óta, a '70-es években a látogatók száma elére az egymilliót. Jelenleg hazánk ötödik leglátogatottab fürdője a gyulai.

 

/T.D.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.