2017. 09. 18. - 10:00

Cukorbetegséggel fenyeget a mesterséges édesítő?

Cukorbetegséggel fenyeget a mesterséges édesítő?

A nagy mennyiségben fogyasztott mesterséges édesítő befolyásolhatja, miként reagál a szervezet a cukorra – s növelheti a diabétesz kialakulásának az esélyét, derült ki egy tanulmányból.

Egy új, ausztrál tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott mesterséges édesítők növelhetik a cukorbetegség kockázatát.

Sőt, alátámasztotta a feltevést, miszerint csökkenthetik a szervezet vércukorszint kontrollálásának képességét – ha sokat eszünk belőlük, az befolyásolja, miként reagál a cukorra a test.

Aki diétázik, gyakran használ mesterséges édesítőszereket

Aki diétázik, gyakran használ mesterséges édesítőszereket

Richard Young, az Adelaide-i egyetem egészségügyi iskolájának professzora elmondta, hogy a nagy mennyiségben történő mesterséges édesítő-fogyasztás túlzott kiemelkedésekhez vezethet az ember vércukorszintjében egy-egy étkezést követően, amely idővel a 2-es típusú cukorbetegség „előszobájába” sodorhatja őket.

Mindez a lisszaboni, éves diabétesz konferencián hangzott el.

A tanulmány maga kisméretűnek számít, összesen 27 ember vett részt benne és 2 hétig tartott – tehát további kutatásokra is szükség lenne.

Ugyanakkor a tanulmány valóban érdekes kérdést vet fel.

Dr.Roubert Courgi, a Bay Shore-i Southside kórház endokrinológusa felhívta a figyelmet, hogy a kutatók rámutattak e kisméretű tanulmánnyal, hogy a glükóz, vagyis a vércukor válasza gátolt azoknál, akik sok édesítőszerrel élnek.

A mesterséges édesítőszerek közelebb vihetnek a cukorbetegséghez?

A mesterséges édesítőszerek közelebb vihetnek a cukorbetegséghez?

A tanulmány keretein belül 27, egészséges, véletlenszerűen kiválasztott embert kértek meg, hogy fogyasszanak kapszulákat, melyek egyrészt mesterséges édesítőt tartalmaznak – szukralózt vagy aceszulfám-K-t -, másrészt placebók voltak.

Napi háromszor fogyasztották őket, étkezés előtt, 2 héten át. A mesterséges édesítő-mennyiség egyenlő volt azzal, mintha napi több édesítőszeres italt ittak volna meg.

A végeredmény kimutatta, hogy azoknak, akik az édesítőszeres kapszulákat kapták, megváltozott szervezetük reakciója a cukorra, míg a plecebósoknál nem történt semmi.

Kapcsolódó cikk:

Étrendünkkel befolyásoljuk baktériumainkat?

Diabétesz-veszély: nem jó két baba közt sokat hízni

B.A.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.