2017. 09. 18. - 11:30

Milyen betegségek jellemzőek a szájra? – 1.rész

Milyen betegségek jellemzőek a szájra? – 1.rész

Nemcsak fogaink védelméről kell gondoskodnunk, a szánkon is kialakulhatnak különféle sérülések, sebek, fertőzések. Melyek ezek és mit tehetünk ellenük?

A fogak védelme egyértelmű: gondosan kell ápolnunk fogainkat, nem árt őket rendszeresen ellenőriztetni – ugyanakkor magáról a szájról sem kell megfeledkezni.

Miért? A szájüreg közvetlenül érintkezik a külvilággal, vagyis a kórokozók könnyebben bejuthatnak a szánkba. Ezeknek köszönhetők a különféle betegségek.

A szájüreg flórája sajátos mikrobákat tartalmaz – fertőző baktériumokat nem. Egyensúlya azonban könnyen felborulhat, ha gyulladás, fertőzés jelentkezik. Ennek során alakulnak ki a száj é a fog körüli betegségek. Egyeseket nem is lehet észrevenni, a többi azonban kellemetlen érzéseket okoz és szövődményei lehetnek, ha nem kezeltetjük.

Ne csak a fogainkat, a szánkat is óvjuk a betegségektől!

Ne csak a fogainkat, a szánkat is óvjuk a betegségektől!

A fog és a száj körül néhány, ismert betegség fordulhat elő: ezek a herpesz, az afta, a fekély, illetve a száj nyálkahártyáján keletkező sebek és tumorok.

De melyikről mit kell tudni?

1.Az afta a szájnyálkahártyán kialakuló, sárga-fehér színű hámhiány, melyet gyulladás vesz körül. Feltételezik, hogy eredete vírusos – immunológiai probléma állhat a hátterében -, de nem tudni, miért alakul ki pontosan.

Napok alatt magától elmúlik, ezért kezeltetni nem szükséges. Fertőtlenítő szájvizet ugyanakkor nem árt alkalmazni rá.

Tegyük lehetővé, hogy ne sérüljön ez a szájterület – például kemény ételeket se együnk -, és kerüljük egy ideig tejtermékek fogyasztását.

Az afta gyógyítása egyébként ózonos vagy lézeres fertőtlenítéssel felgyorsítható.

2.A szájfekély színe szintén sárga-fehér, de leginkább hólyagként jelentkezik. A betegséget többnyire az immunrendszer gyengülésével hozzák összefüggésbe. Nem igényel kezelést, szintén helyrejön magától néhány nap alatt, de a fertőtlenítésre érdemes odafigyelni.

Mindkét esetben, az aftánál is fontos több vitamint és ásványi elemet fogyasztani, hiszen ezek a szájproblémák az immunrendszer gyengülését jelzik.

3.A herpeszt a herpes simplex vírus okozza – több éven át is lappanghat. A herpesz feszítő, viszkető érzést produkál, apró hólyagok alakulnak ki. Ha kifakadnak, a seb varasodik, majd leválik. Manapság számos krém, tapasz beszerezhető a kezelésére, de jegeléssel is segíthetünk magunkon.

A herpesz gyógyulási ideje alatt fontos odafigyelni arra, hogy kerüljük mások megfertőzését. Puszit, csókot ilyenkor kerüljünk, s ne együnk másokkal közös evőeszközökkel! A használt poharakat, eszközöket alaposan mossuk el.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Mi a teendő a letört fogakkal?

Baleset vagy gyengülés?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.