2017. 09. 19. - 09:40

Hogyan kerüljük el a száj betegségeit?

Hogyan kerüljük el a száj betegségeit?

Amikor dentálhigiéniáról beszélünk, nem csupán a fogaink védelméről kell gondoskodnunk. A szájban, mely ki van téve a külvilág hatásainak, különböző gyulladások, fertőzések alakulhatnak ki s okoznak sebeket. Hogyan kerülhetjük el ezeket?

Szájüregünk sajátos mikrobákból áll, s normális esetben nem kellene fertőző baktériumokat tartalmaznia. Ám könnyen felborulhat a szájflóra egyensúlya, ha gyulladás, fertőzés éri.

Ennek köszönhetőek a különféle betegségek, így a herpesz, az afta vagy a fekély, a száj nyálkahártyáján kialakuló sebek, tumorok.

E szájban előforduló betegségekről cikkünk első részében már szó esett.

A száj betegségeit az immunrendszer gyengülése válthatja ki

A száj betegségeit az immunrendszer gyengülése válthatja ki

De miként kerülhetnénk el őket?

Mivel ezek a szájbetegségek az immunrendszer befolyásoltsága alatt állnak, annak megerősítése elsődleges cél. Főként akkor kell erre odafigyelnünk, ha beköszönt a hűvös idő.

Fogyasszunk például sok C-vitamint, s töltsünk minél több időt a napon. Sétáljunk, legyünk friss levegőn. Mindez azért lényeges, mert a hideg időben kevesebb D-vitaminhoz jut a szervezet – a napsütés azonban pótolja ezt -, nem mozgunk annyit, a belső tereinket ritkábban szellőztetjük.

Az afta, a fekély vagy a herpesz jelzik, hogy a száj flórájával valami probléma van. Ebbe tartoznak a fogak, az íny és a nyelv is – s ha legyengült a flóra, ezekre bizony hatást gyakorol.

Például eddig lappangott egy fogínygyulladás, ám most teljes erővel felszínre tör. Kiderül, hogy az ínyünk begyulladt, s segítséget kell kérnünk a fogorvostól.

A száj betegségeit már csak azért sem lehet sokáig tolerálni, mert a sebek miatt nehézkessé válik a fogak ápolása is. Fogat mosni, fogselymezni fájdalmas lehet, érintésre is fáj az adott terület.

Ha pedig lepedék marad a fogakon vagy azok között, az semmi jóra nem vezet – csak további szuvasodás lehetőségének tesszük ki őket.

Kapcsolódó cikk:

Milyen betegségek jellemzőek a szájra?

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.