2017. 11. 08. - 10:35

Bőrrák: már 1 hónap késlekedés halált okozhat

Bőrrák: már 1 hónap késlekedés halált okozhat

Minél előbb kezelnek egy potenciálisan halálos bőrdaganatot, annál nagyobb az esélye a túlélésnek – kutatók szerint elég 1 hónap késlekedés, és már visszafordíthatatlan lehet a dolog.

Nem újdonság, hogy minél korábban kezdenek el kezelni egy rákos daganatot, annál nagyobb a valószínűsége a páciens felgyógyulásának.

Ám egy bőrrák esetében még súlyosabb a helyzet: akár 1 hónapos késlekedés a kezelésben tragédiát okozhat.

A kutatók több mint 153 ezer amerikai felnőtt adatait elemezték, akiket melanoma bőrrákkal diagnosztizáltak 2004 és 2012 között – 1-től 3-as stádiumú volt a betegségük.

Nem számított azonban, melyik stádiumban jártak – azok, akik több mint 90 napot vártak a sebészeti beavatkozásra, lényegesen nagyobb eséllyel haltak meg.

A bőrt fontos ellenőrizni - rák esetén mielőbbi beavatkozás kell

A bőrt fontos ellenőrizni - rák esetén mielőbbi beavatkozás kell

Kiderült: a műtét halogatása több mint 29 napig az 1-es stádiumnál is csökkentette a páciensek túlélési esélyét. A 2. és 3. stádiumúaknál kevésbé volt látványos a dolog.

Azokkal a páciensekkel összevetve, akiket 30 napon belül kezelni kezdtek, a 30-és 59 napon belül kezeléshez jutott, 1-es stádiumban szenvedők 5 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg. Esélyük a halálra 16 százalékkal nőtt, ha 60 és 89 nap között indult el a kezelésük, s 29 százalékkal emelkedett az elhalálozás kockázata, ha csak 91 és 120 napon belül kezdődött egészségügyi ellátásuk. Amennyiben 120 nap is eltelt a diagnózis és a kezelés megkezdése között, 41 százalékkal növekedett a halál esélye.

Azok a páciensek egyébként, akik halogatták a kezelést, jellemzően idősek, s más egészségügyi problémájuk is volt.

A tanulmányt a Cleveland Klinika közölte a Journal of the American Academy of Dermatology szaklapban.

Dr.Brian Gastman kutató, a melanoma műtétek vezetője a Cleveland-i klinikán elmondta, hogy a melanoma kezelésére még nem határoztak meg ideális időzítést. Ám jelentősen rosszabb prognózisokat és kimenetelt lehet megfigyelni azoknál a betegeknél, akiket 30 nap eltelte után kezdenek el kezelni az első stádiumban.

A szakemberek mindenkit óva intenek: ellenőrizze gyakran a bőrét, anyajegyeit, mert mielőbb gyanús jelet észlel és orvoshoz fordul, annál nagyobb eséllyel gyógyulhat fel az esetleges rákból.

Kapcsolódó cikk:

A férfiak kevésbé épülnek fel segítség nélkül?

Ha azt hiszed, nem vagy aktív, kevesebbet élsz?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.