2017. 11. 13. - 10:10

Durva következményekkel járhat a térdre az elhízás

Durva következményekkel járhat a térdre az elhízás

Ha a sok korábbi mellett még egy okra van szükségünk a fogyáshoz, íme: a túlsúly következtében egy új tanulmány szerint elmozdul a térd s ennek súlyos következményei lehetnek.

Komoly probléma adódhat abból, ha nem figyelünk oda a súlyunkra. Az elhízás, amellett, hogy számos egészségügyi gondot zúdít a nyakunkba, a térdeink állapotára is súlyos hatást gyakorol.

A felesleges súly miatt ugyanis elmozdulhat a térd, s ez olyan komplikációkhoz vezethet, melyek következtében akár egy idő után a láb amputálására is szükség lehet.

Egy új tanulmány jutott erre a következtetésre, mely az Egyesült Államokban rendkívüli méreteket öltött elhízással foglalkozik.

„Az elhízás nagymértékben növeli az egészségügyi komplikációkat és a ellátás költségeit – szögezte le a tanulmány vezetője, dr. Joey Johnson, a Brown Egyetem Warren Alpert Egészségügyi Iskolájának ortopéd sebésze. – Azzal, hogy nő a túlsúlyos emberek száma, a kimozdult térdek mennyisége is emelkedik, vagyis egyre több ilyen problémával fogunk szembesülni”.

Az elhízás komoly következményekkel járhat a térdre nézve - akár el is veszíthető a láb

Az elhízás komoly következményekkel járhat a térdre nézve - akár el is veszíthető a láb

A térd elmozdulása számos szalagszakadás eredménye – ilyesmi történik egy autóbaleset során, vagy sportsérülés esetén, például focizás közben.

A tanulmányhoz a kutatók 19 ezer térdelmozdulásos esetet elemeztek szerte az országban, 2000 és 2012 között. Azoknál az embereknél, akik túlsúlyosak vagy súlyosan elhízottak voltak, egyre nagyobb számban tapasztaltak térdelmozdulást – 2012-ben 19 százalékuknál jelentkezett a probléma, szemben a 2000-es állapotokkal, amikor „csak” 8 százalékuknál.

Az elhízás igen súlyos térdelmozdulásokhoz köthető, melyek hosszas kórházi kezeléssel és magasabb költségekkel jár – állapította meg a közelmúltban megjelentetett tanulmány, melyet a Journal of Orthopaedic Trauma szaklap közölt.

Annak esélye pedig, hogy a térd elmozdulásával az ízület mögött, illetve a láb alsó részében levő fő artéria sérül, megduplázódik a valószínűsége az elhízott embereknél. A súlyos komplikáció következtében a térd elmozdulás – melyet vaszkuláris sérülésnek is neveznek – amputációhoz vezethet kezelés nélkül.

Az ilyen sérüléssel küzdő páciensek átlagosan 15 napot töltöttek kórházban, összehasonlítva másokkal, akik csak 10-et.

A tanulmány szerzői szerint az orvosoknak fokozottan kell figyelniük a vaszkuláris sérülést szenvedett betegekre, akiknek elmozdult a térde.

„Az olyan pácienseket, akik térdfájdalmakkal érkeznek, igen körültekintően kell kezelni, nehogy figyelmen kívül maradjon a potenciálisan katasztrofális következményekkel járó vaszkuláris sérülés” – mondta a tanulmány társszerzője, dr. Christopher Born, az egyetem ortopédiai professzora.

Mindent összevetve, az elhízás mértékének csökkentése lenne a valódi megoldás a fenti problémákra – ebben valamennyi kutató egyetért.

Kapcsolódó cikk:

Az elhízás csökkentheti a teherbeesés esélyét

Megdöbbentően sok az elhízott ember

Elhízáshoz vezet a kevés fog

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.