2017. 11. 15. - 10:10

Segít az online csoport a dohányzásról leszokásban

Segít az online csoport a dohányzásról leszokásban

Hatékony segítség lehet a cigarettáról leszokás támogatásában egy internetes csoport, amelyben hasonló problémával küzdő emberek osztják meg egymással tapasztalataikat.

Ha valaki le szeretné tenni a cigarettát, hatékony támaszt nyújthat ebben egy online közösség, melyben ugyanilyen gonddal küzdők gyűlnek össze – állapította meg egy új tanulmány.

A leszokás sikere azonban nagymértékben múlik azon, mennyire aktív valaki a csoportban.

A kutatók egy, BecomeAnEx.org nevű oldal hatását elemezték – egy olyan, nonprofit dohányzásellenes csoportét, amelyet a Truth Initiative hozott létre a Mayo klinikával együttműködve.

Nagyobb sikerrel szoknak le a dohányzásról, akik egy ezt segítő online közösség tagjai

Nagyobb sikerrel szoknak le a dohányzásról, akik egy ezt segítő online közösség tagjai

A blogokon keresztül az internetezők információkat oszthatnak meg és támaszt kaphatnak, fórumokon, üzeneteken keresztül. Az oldalra több mint 800 ezer ember regisztrált, mióta 2008-ban létrejött a csoport.

A tanulmányban több mint 2600 dohányos vett részt, akik az oldal regisztráltjai. Három hónap múlva azok közül, akik aktív résztvevői voltak az oldalon folyó társalgásnak, 21 százalék letette a cigarettát – összehasonlítva őket azzal a 11 százalékkal, akik csak olvasták mások posztjait, illetve azzal a 8 százalékkal, akik sosem látogatták meg az oldalt.

A Truth Initiative és az Iowa-i Egyetem kutatói vezették a tanulmányt, melyet a PLoS One közölt.

„Ha olyanokkal töltünk időt, akik szintén aktívan dolgoznak a dohányzásról leszokáson, illetve olyan helyen időzünk, ahol a nemdohányzás támogatott dolog, bátorítást és támogatást kapunk, mellette pedig praktikus tanácsokat e meglehetősen nehéz helyzetben, amikor nagy változtatásra készülünk” – mondta el Amanda Graham, a tanulmány vezető szerzője.

Az online fületeken való aktív részvétel fontos a dohányzásról leszokáshoz

Az online fületeken való aktív részvétel fontos a dohányzásról leszokáshoz

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a leszokás extrém mértékben nehéz lehet – hangsúlyozta a Truth Initiative kezdeményezéseiért felelős alelnök. – Az eredményeink azonban valóban alátámasztják a dohányosok azon véleményét, hogy egy online közösség rendkívül sokat segíthet letenni a cigarettát.”

Ám ha valaki csak bejelentkezik rá, az nem bizonyul elegendőnek. Fontos, hogy központi szerepet töltsön be mindennapjainkban a csoport – ha valaki ezt eléri már az elején, akkor nagy eséllyel valóban sikeresen leszokik a dohányzásról – tette hozzá Kang Zhao, az Iowai Egyetem tudomány menedzsment professzorasszisztense.

Ez az első tanulmány egyébként, mely a dohányosok viselkedését vizsgálja online közösségen belül egy bizonyos időszakon keresztül, s mely jelentős kapcsolatot mutatott ki az online támogatottság és a leszokás között.

Fotó: Instagram

Kapcsolódó cikk:

Durva - ezt műveli napi egy csomag cigi

Az ízesített cigi nem is olyan káros

Cigi és fogak: mi a baj a dohányzással?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.