2017. 11. 20. - 10:20

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.

Érdemes elgondolkodni a kutyatartáson, ha hosszú ideig szeretnénk élni. Ezt sugallja egy tanulmány, mely közel 3 és fél millió svéd, középkorú és ennél idősebb ember életét követte nyomon 12 esztendőn át. A tanulmány kezdetekor egyikük sem szenvedett szívbetegségben.

A kutatók megállapították, hogy az egyedül élő kutyatulajdonosoknál 11 százalékkal kisebb volt a szívbetegség miatt bekövetkező halál esélye, s harmad annyian haltak meg egyéb okból, összehasonlítva azokkal, akik szintén egyedül éltek és nem volt ebük.

Az egyedül élőknél a kutya valóságos családtag

Az egyedül élőknél a kutya valóságos családtag

A tanulmány nem bizonyított ok-okozati hatást, ám vezetője szerint számos oka lehet annak, miért van jó hatással a szervezetre egy kutya.

„A kutyatulajdonosoknak általában magasabb szintű az aktivitásuk, amely egyike lehet a hosszabb élethez vezető okoknak – mondta Tove Fall, a svéd Uppsala Egyetemének epidemiológia professzora. – Más magyarázatok szerint a fokozott jó közérzet, az emberekkel való kontaktus, de az is vezethet hosszabb élethez, hogy a kutyának hatása van a gazdája bakteriális mikrobiómájára.”

Egy ember „bakteriális mikrobiómája” jó mikróbák milliárdjaiból áll, melyek a testben élnek és egészségesen tartják azt.

Az Egyesült Államok szakértői szerint a felfedezésnek van alapja.

A kutyasétáltatással többet mozog és társalog is az ember

A kutyasétáltatással többet mozog és társalog is az ember

„A társasági kapcsolatok stresszcsökkentőek, melyek az ember általános egészségére hatnak. Azaz, nem meglepő, hogy a kutyatulajdonosok esélye alacsonyabb a szívbetegség kialakulására” – mondta dr. Satjit Bhusri, a New York-i Lenox Hill kórház kardiológusa.

Dr. Gisele Wolf-Klein, a Great Neck-i Northwell Health geriátriai ellátással foglalkozó szakembere egyetért azzal, hogy aki felelős egy kutyáért, az naponta megy ki vele sétálni, s maga is sokat mozog. Az ebet szélben, esőben is ki kell vinni, s rossz hangulatban sem tehetjük meg, hogy nem visszük sétálni egy kicsit.

Ez különösen fontos az egyedül élőknél – tette hozzá az Uppsala egyetem végzős hallgatója, Mwenya Mubanga, a tanulmány fiatal szerzője, megjegyezve, hogy a kutya ezekben a háztartásokban valóságos családtag.

A kutatók mindenkit arra biztatnak, hogy szerezzen be egy négylábú barátot.

A tanulmányt a Scientific Reports szaklap közölte.

Kapcsolódó cikk:

Hosszú élet - 3 dolog kell hozzá

A férfiak kevésbé épülnek fel segítség nélkül?

Ősszel a legjobb edzést elkezdeni

 

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.