2017. 11. 22. - 10:00

Tovább esznek a megszégyenített gyerekek

Tovább esznek a megszégyenített gyerekek

A túlsúlyos gyermekek kigúnyolása csak még rosszabb helyzetet teremt – állapították meg a kutatók. A megszégyenített csemete ugyanis evéssel kompenzál.

Sajnos, a megbélyegzésnek hosszútávon rossz hatásai vannak. Félrevezető kísérlet ez a gyermekek viselkedésének megváltoztatására, negatív megküzdési mintákat erősítenek bennük – mutatott rá dr. Stephen Pont, az új tanulmány vezetője.

A túlsúlyos gyermekek, akiket megszégyenítenek, stigmát hordoznak magukon, s jóval hamarabb kezdenek bele mértéktelen evésbe, sőt, elszigetelik magukat ahelyett, hogy pozitív változások felé indulnának, például veszítenének a súlyukból – véli a gyermekorvosok csoportja.

A megbélyegzés csak túlevéshez vezet a gyerekeknél

A megbélyegzés csak túlevéshez vezet a gyerekeknél

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia új közleményében a szülőknek, tanároknak és iskolai dolgozóknak igyekszik segíteni, hogyan kezeljék a túlsúlyos gyermekeket, hogy közben ne érje őket megszégyenítés, megbélyegzés – ne érezzék magukat rosszul.

„Sajnos, növekvő probléma a megbélyegzés. Tévesen hisszük, hogy ez pozitív változásra sarkallja ugyanis a gyermekeket – a tapasztalatok szerint inkább negatív megküzdési módok alakulnak ki náluk” – közölte dr. Stephen Pont.

A tanulmány szerzője azt sürgeti, hogy mindenki legyen tisztában a megbélyegzés hatásaival és igyekezzen mellőzni a túlsúlyos gyermekek megszégyenítését.

Az emberek gyakran azt gondolják, ha megszégyenítenek egy túlsúlyos embert, az majd motiválja őt a változásra. Ám a „stigma” csak súlyosbítja a helyzetét, a gyermek kevésbé akar majd mozogni, fizikailag nem lesz igazán aktív, s orvosi ellátásban sem igazán részesül.

A megszégyenítés hatására sajnos csak még kevésbé tudnak megküzdeni a gyerekek a túlsúllyal

A megszégyenítés hatására sajnos csak még kevésbé tudnak megküzdeni a gyerekek a túlsúllyal

Nagyobb az esélye az elszigetelődésének és annak is, hogy végeláthatatlan evésbe kezd.

A „kövér vagy” megbélyegzés drámai módon hat a fiatalok életminőségére.

A Pediatrics szaklapban megjelent közlemény szerint egyébként manapság sem a társadalom, sem a média nem segít enyhíteni a túlsúlyos gyerekek megbélyegzését.

Mi több, a média nagymértékben hozzá is járul a fiatalok elhízásához.

Példának okáért a mozifilmekben is van elhízást elősegítő tartalom – a filmek 87 százaléka egészségtelen ételeket vonultat fel, 71 százalékuk pedig lényegesen nagyobb étel adagokat a kelleténél. A filmek közel kétharmadában cukros üdítők fogyasztását látni. Mindezek olyan, egészségtelen életmódot közvetítenek, melyek elhízáshoz vezethetnek.

Kapcsolódó cikk:

Ezért szeretünk annyira enni

Mit választ a gyerek?

B.A.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.