2017. 11. 23. - 10:35

Tiszta fogakra vágysz? Egyél szalámit vajjal

Tiszta fogakra vágysz? Egyél szalámit vajjal

Nem számít, mennyire alaposan mossuk meg fogainkat, a fogszuvasodás veszélye ugyanúgy fennáll – jelentette ki egy fogszakember, aki szerint bizonyos ételek fogyasztása hozzájárul a szuvasodás megelőzéséhez.

A fogszuvasodás fokozott veszélyével akkor is számolnunk kell, ha alaposan mosunk fogat. Mindezt dr. Steven Lin állítja, ausztrál kutató, aki leszögezi: az, ahogyan gyermekként megtanítottak minket fogat mosni és használni a fogselymet, még nem elegendő a fogszuvasodás megelőzésére s arra, hogy a fogzománcra káros folyamatok csökkenjenek.

Hogyan lehet ezen segíteni? Dr. Lin szerint étrendünkkel. Ha ugyanis egészséges étkezési szokásokat tartunk fenn, nagy eséllyel elháríthatjuk a fogak gyengülését, egészségtelen állapotát.

A fogkrémekkel és fogmosással nem teszünk meg mindent - állítja a szakember

A fogkrémekkel és fogmosással nem teszünk meg mindent - állítja a szakember

Négy alapvető vitamint kell ennek érdekében fogyasztanunk.

„Meg fog lepni bennünket, de a fogkrém nem annyira fontos. Valójában a megfelelő tápanyag-ellátással szemben sem a fogkrém milyensége, sem a fogmosás vagy a fogselymezés nem annyira lényeges” – fejtette ki a szakember, aki a The Dental Diet című alkotás írója – megjelenése 2018-ban várható.

Dr. Steven Lin szerint négy vitamin viszont megmentheti a fogainkat. Ezek az A-, K2, D- és az E-vitamin – melyekből sajnos a modern étrendekhez szokott emberek keveset fogyasztanak napjainkban.

A-vitamin nélkül nem termelődik elég nyál, mely távoltartja a káros baktériumokat – a fogzománc fokozott veszélybe kerül. A D-vitamin az erős csontokért felelős, köztük a jó fogakért.

A fogakban is van egy kis immunrendszer, az ún. odontoblasztok – ezeknek szükségük van D-vitaminra az aktiválódáshoz. Az odontoblasztok a fogak sejtjei, melyek dentint termelnek és létfontosságúak a fogak regenerálódásához.

Egy jó szendvicsben minden tápanyag megvan, amire fogainknak szüksége lehet

Egy jó szendvicsben minden tápanyag megvan, amire fogainknak szüksége lehet

A K2 vitaminnak is komoly szerepe van: nélküle a kalcium étrend-kiegészítők haszontalanok, mivel rá van szükségünk ahhoz, hogy a kalcium megfelelő helyekre kerüljön a szervezetben.

K2-vitaminhiány esetén a testbe juttatott kalcium a vesékhez és az artériákba jut, a fogak helyett.

Az E-vitamin pedig antioxidáns, ellenőrzés alatt tartja a baktériumszintet a szánkban. A kiegészítő szabályozza a szájban az ún. mikrobiomot, mely vírusok, baktériumok és gombákat tartalmaz.

Dr. Steven Lin szerint tehát a megfelelő táp- és ásványi anyagok, valamint vitaminok sokkal nagyobb szerepet játszanak a fogak egészségében, mint a fogmosás – vagyis egy kiegyensúlyozott étrenddel rengeteget teszünk fogainkért.

Kapcsolódó cikk:

Fogak - Megdöbbentő dolgot művel a sok cukor

Nátha, megfázás - lehet bűnös a fogkefe?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.