2018. 02. 05. - 10:10

Érdekes: ha kevés alkoholt iszunk, tisztul az agyunk?

Érdekes: ha kevés alkoholt iszunk, tisztul az agyunk?

Az alkoholfogyasztással kapcsolatban időről-időre új hírek röppennek fel. Az alacsony alkoholszint kutatók szerint kitisztíthatja az agyban levő mérgeket – beleértve az Alzheimer-kórral összefüggőket is.

Érdekes adat: egy új tanulmány szerint ha kis mennyiségben fogyasztunk alkoholt, az kitisztíthatja az agyi mérgeket, beleértve azokat, melyek összefüggésbe hozhatók az Alzheimer-kór kialakulásával.

A kutatás, melyet a Scientific Reports-ban közöltek, kimutatta: az alkoholfogyasztás alacsony szintje csökkentette a gyulladást az egerek agyában.

A kutatók az ún. glimfatikus rendszerre (mely az agyat lezárva tartja) fókuszáltak, egy olyan agytisztító folyamatra, melyről először 2012-ben írt dr. Maiken Nedergaard, az új tanulmány vezető szerzője.

Az alkoholfogyasztás kis mennyiségben még tisztító hatással is lehet az agyra

Az alkoholfogyasztás kis mennyiségben még tisztító hatással is lehet az agyra

A rendszer úgy működik, hogy az agyi gerincfolyadékot az agyba pumpálja, így a hulladékot eltávolítja, beleértve a fehérjéket, melyek a demenciával hozhatók kapcsolatba. A nyomonkövetési vizsgálatok azt mutatják, hogy a glimfatikus rendszer alvás közben jobban működik, sőt javul, ha testmozgást végzünk.

Az új tanulmány rámutatott, hogy az állatok agyában, akiket hosszú ideig itattak alkohollal, nagy mennyiségű gyulladásos marker mutatkozott meg. A kutatók szerint ez várható volt, de az is kiderült, hogy azok az egerek, amelyeknek kevesebb alkoholt adtak – nagyjából 2 és fél italt naponta – nagyobb hatékonysággal távolították el az agyukból a „hulladékot”.

„A túlzott mennyiségű ethanol hosszútávú bevitelének káros hatása van a központi idegrendszerre – magyarázta Nedergaard, a Rochesteri Egyetem Egészségügyi Központ Átviteli Idegtudományi központjának társigazgatója. – Ugyanakkor ebben a tanulmányban kimutatható volt, első alkalommal, hogy az alacsony mennyiségű alkohol potenciálisan előnyös az agy egészségére, javítja annak képességét a hulladék eltávolítására.”

A tanulmány alátámasztja azon kutatásokat, melyek szerint az alkoholnak kis mennyiségben hasznát vesszük, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek és számos rákos megbetegedés csökkent kockázatát.

Kapcsolódó cikk:

Mit iszol? Olyan hangulatod lesz

Hosszú élet: három dolog kell hozzá

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.