2018. 02. 06. - 10:45

Hogyan készüljünk a mellkisebbítő műtétre?

Hogyan készüljünk a mellkisebbítő műtétre?

Mint minden operáció előtt, a mellkisebbítő beavatkozást megelőzően sem árt tisztában lenni azzal, mit szabad csinálni és mit nem. Bizonyos tevékenységek és még gyógyszerek is befolyásolják ugyanis a műtét kimenetelét, ezért azoktól a sebészeti esemény előtt tartózkodni kell.

Ahogyan ez számos operáció előtt is így van, fontos betartani bizonyos szabályokat, mielőtt a sebész kése alá fekszünk.

A mellkisebbítő műtétet megelőzően orvosunk el fogja mondani, mi mindent nem szabad csinálni, mert kockáztatjuk vele a sebészeti beavatkozás teljes sikerét.

Előszöris, át kell esnünk egy mammográfiás vizsgálaton – 40 éves kor felett -, elektrodiagrammon (ECG) vagy mellkasi röntgenen. Ha a sebész életmód-változtatást javasol, tegyünk meg mindent, hogy elérjük a célkitűzést. Ezekkel minimálisra csökkenthetjük a komplikációk esélyét.

Fontos tudni, mit kell kerülni a mellkisebbítő sebészeti műtét előtt

Fontos tudni, mit kell kerülni a mellkisebbítő sebészeti műtét előtt

Mit kell még betartani mellkisebbítő műtét előtt?

-Kerüljük az aszpirin, bizonyos gyulladáscsökkentő szerek és egyes gyógynövény készítmények alkalmazását, amelyek fokozott vérzést okozhatnak.

-Álljunk le a dohányzással legalább 6 héttel az operáció előtt, hogy biztosítsuk a kellő gyógyulást.

-A műtét típusától függetlenül nagyon lényeges a megfelelő hidratáltság – operáció előtt és után is, hogy biztonságos legyen a felépülés.

-Az alkoholfogyasztást szorítsuk le heti 2-3 italra.

-A műtét előtt töltsük fel hűtőnket magas fehérje- és alacsony nátrium tartalmú ételekkel, beleértve az előre elkészített élelmiszereket, a friss gyümölcsöket és zöldségeket. Sok folyadékra is szükségünk lesz, vízre és koffein mentes italokra. Mindent hagyjunk el, amiben sok só lehet!

-A gyógyulás ideje alatt a karunkkal kevesebbet tudunk mozogni, ezért mindent olyan helyen tároljunk, ahol a legegyszerűbb elérni. Például ne tegyük a fej magasságába.

-Az ágy mellett tartsuk a mobilunkat, a távirányítót, valamint a magazinokat, amelyekre szükségünk van.

-Fontos, hogy a gyógyulás időszakában nem szabad megerőltetnünk magunkat – ezért ha 5 évnél fiatalabb gyermekünk van, rá 1-2 hétig jobb, ha más felügyel. Tilos ugyanis emelni, vezetni takarítani és mosni a gyógyulás első két hetében.

-A pihenést és az alvást 25-45 fokos szögben igyekezzünk megoldani a műtétet követő napokban, vagy amíg a duzzanat fennáll. Ék alakú párnákkal, vagy mozgatható támlájú fotellel, ággyal megoldható a kívánt fekvési pozíció.

-Kerüljük a forró zuhanyt, fürdőt és a szaunát 2-3 hétig!

-Találjuk ki előre, milyen ruhákat viseljünk a műtét után: olyan modelleket válasszunk, amelyek elöl nyitottak. A nyitott orrú papucsokkal is jól járunk, mert nem kell igazgatni.

-Végül, kérjünk meg valakit, hogy a sebészeti beavatkozás után vigyen haza. Fontos, hogy mellettünk maradjon egy hozzátartozó vagy barát az első éjjel.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Hogyan néznek ki a mellkisebbítés nyomai?

B.A.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.