2018. 02. 08. - 09:20

Hogyan kezelhetők a duzzadt ízlelőbimbók?

Hogyan kezelhetők a duzzadt ízlelőbimbók?

Előfordul, hogy a nyelvünkön levő ízlelőbimbók megduzzadnak – ez nemcsak azért gond, mert ezekkel különböztetjük meg az ízeket. A probléma hátterében több dolog is állhat. Hogyan állapítja meg az orvos a diagnózist és miként kezelhető?

Az ízlelőbimbók igen apró érzékszervek a nyelvünkön. Jellemzően 1-2 hetente maguktól regenerálódnak, de megtörténhet, hogy károsodnak, megduzzadnak, égő érzést tapasztalunk.

Cikkünk első felében az okokról esett szó.

Most lássuk, miként állapítja meg az orvos a diagnózist és hogyan kezelhető az ízlelőbimbók duzzanata.

A kezelőorvos előszöris megvizsgálja a torkot és a nyelvet a duzzadt ízlelőbimbók azonosítására. A doktor számításba veszi a páciens általános egészségi állapotát, valamint a gyógyszereket, amiket szed, illetve konzultál a beteggel a tüneteiről. Az ízleléstesztet is alkalmazhatja, amelynek lényege, hogy különböző, ízesített anyagokkal ellenőrzi, mit érez a páciens.

A kezelésre mindenképp szükség van - az ízlelőbimbók duzzanata miatt ízeket se érzünk

A kezelésre mindenképp szükség van - az ízlelőbimbók duzzanata miatt ízeket se érzünk

Amennyiben az orvos nyelvrákra gyanakszik, szövettani vizsgálatot kérhet, vagyis biopsziát. A patológus mikroszkóp alatt vizsgálja meg a mintát, hogy kiderüljön, vannak-e rákos sejtek benne.

Kezelés

Az ízlelőbimbók duzzanatának kezelése mindig a mögöttes októl függ. Lehet, hogy antibiotikumot kell szedni, ha bakteriális fertőzésről van szó, vagy ínyproblémáról. Olykor az orvos egyéb alternatívákat is javasolhat, a nyelv és az ízlelőbimbó duzzanat csökkentése érdekében.

A dohányzás elhagyása is segíthet annak, akinek gondjai vannak az ízlelőbimbójával.

Egyéb megoldási lehetőségek:

Napi kétszer fogmosás és fogselymezés; speciális szájöblítő és fogkrém használata, amennyiben krónikus szájszárazság a gond; gargalizálás naponta többször meleg, sós vízzel; a duzzanatot csökkentheti, ha a nyelven jégkockákat tartogatunk egy ideig; segíthet a reflux elleni gyógykészítmények szedése; egyéni kezelésről is szó lehet, amelyből a páciens profitálhat.

Az ízlelőbimbók károsodása általában azzal jár, hogy az illető nem érzi az ételek ízét, s ez gyakran az étvágy elvesztéséhez vezet – illetve fogyáshoz. A kezelésre szükség van, mert ez az állapot nem tartható fenn sokáig.

Kapcsolódó cikk:

Duzzadt ízlelőbimbók: miért alakul ki a probléma?

5 illóolaj gyakori fogproblémákra!

B.A.

https://millennium-egeszsegkozpont.hu/

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.