2018. 02. 13. - 10:20

Hogyan okozhat az ínybetegség rákot?

Hogyan okozhat az ínybetegség rákot?

A fogak egészsége jóval fontosabb, mint azt gondolnánk. Egy új finn kutatás rámutatott, hogy meglepő összefüggés van az ínybetegség és bizonyos rákbetegségek kialakulása között. Sőt, a daganatból eredő halálesetekhez is köthető.

A periodontitis vagy ínybetegség a szövetek gyulladásával jellemezhető, melyek a fogak vagy az íny alapjait veszik körül. Előrehaladottabb állapotban a periodontitis gyakorlatilag megsemmisítheti az ínyt, s elkezdi megtámadni a csontot, amely a fogakat a helyükön tartja.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint a 30 év feletti felnőttek 47,2 százalékának van valamilyen fokú periodontitis-e. Ez a szám a korral nő, vagyis az amerikai, 65 év feletti emberek 70,1 százaléka beteg ilyen szempontból.

S ha az ínybetegség tüneteivel nem lenne elég együtt élni,a Helsinki Egyetem és a Helsinki Egyetemi Kórház kutatói a svéd Karolinska Intézettel együttműködve kimutatták, hogy a betegségért felelős baktériumok a rák bizonyos típusait okozhatják – különös tekintettel a hasnyálmirigyrákra.

A fogínybetegség sajnos szoros összefüggésben áll a rák kialakulásával

A fogínybetegség sajnos szoros összefüggésben áll a rák kialakulásával

2017 novemberében Timo Sorsa, a Helsinki Egyetem munkatársa és csapata tanulmányt jelentetett meg, amelyben leírják: a Treponema denticola baktérium, amely a periodontitisért felelős, bizonyos ráktípusok kialakulásáért is felelőssé tehető.

Megállapították, hogy a Treponema denticola és egyes gyomor- és bélrendszeri rákok, mint például a hasnyálmirigyrák, ugyanazon az enzimen osztoznak, melynek neve Treponema denticola chymotrypsin-szerű proteinas (Td-CTLP).

Az enzimet megfigyelték bizonyos rákos daganatban – jellemzően a szájban van jelen, s az ínybetegség kifejlődésében kulcsszerepet játszik.

Ezután a kutatók megvizsgálták azt a molekuláris mechanizmust, amelyek megmagyarázhatják a periodontitisért felelős baktérium és a rákos tumorok kialakulása közti összefüggést bárhol a szervezetben.

Kiderült, hogy a Td-CTLP képes aktiválni más enzimeket – a pro-MMP-8-at és a pro-MMP-9-et – amelyeket a rákos sejtek használnak „járműként”, hogy bejussanak az egészséges sejtekbe.

A Td-CTLP immunmoduláló aktivitást mutat, melynek kulcsszerepe van a kardciogenezis - vagyis a tumorképződés során kialakuló sejttömeg - elősegítésében és szabályozásában.

Láthatjuk tehát, mennyire fontos időben megvizsgáltatni az ínyünket!

Kapcsolódó cikk:

Köze van az ínybetegségnek a nyelőcsőrákhoz?

Így kezeld az ínygyulladást házilag!

Az ínybetegség kezelése a vérnyomást is csökkenti?

B.A.

https://millennium-egeszsegkozpont.hu/

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.