2018. 02. 20. - 10:45

Fogbajok: nanotechnológia segíthet a felépülésben?

Fogbajok: nanotechnológia segíthet a felépülésben?

A fogorvosnál tett látogatás gyakran ijeszti meg az embereket, különösen, ha komolyabb beavatkozásra van szükségük. Egy kutatócsoport most azt vizsgálja, hogy a speciális nanotechnológia potenciálisan csökkentheti a fájdalmat és gyorsíthatja a felépülés idejét is .

Évente sok millió ember szorul komolyabb fogászati beavatkozásra csak az Egyesült Államokban – egyes esetekben a fogak olyan mértékben rosszul helyezkednek, hogy a sebészek kénytelenek kollagén rostokat kivágni az ínyből, mielőtt felhelyezik a fogszabályozókat. A betegek pedig gyakran úgy döntenek, nem akarnak átesni ilyen procedúrán – túl invazív és fájdalmas lehet.

A tudósok azonban most a nanotechnológia segítségét vették igénybe annak érdekében, hogy a terápiát meghatározott helyre irányítsák.

Példának okáért, korábbi tanulmányok sikereket mutattak bizonyos liposzómák használatánál, melyek üres, nanoméretű üregek a gyógyszerek adagolásához.

Nanotechnológiai eljárással segítenének, hogy a fogakat könnyebben át lehessen mozgatni

Nanotechnológiai eljárással segítenének, hogy a fogakat könnyebben át lehessen mozgatni

A kollagenáz enzimek potenciálisan képesek újramodellezni a rostokat, melyek a fogakat a csontokhoz kötik – anélkül, hogy szükség lenne kés használatára. Ugyanakkor, az enzimek liposzómákkal való ellátása kihívást jelent.

Avi Schroeder és kollégái olyan liposzómákat szerettek volna kifejleszteni, melyek képesek a kollagenáz enzimeket „leszállítani”, a szájban történő, célzott nano-beavatkozás érdekében.

A kutatócsoport kifejlesztett liposzómás nanorészecskéket, melyek tartalmaztak kollagenázt és patkány-kísérletekben kipróbálták azokat. Amikor a liposzómákat az íny alá helyezték, a kollagenáz szétterjedt a részecskékből, s aktiválta azokat a szájban természetesen előforduló kalcium.

A kollagenáz meggyengítette a kollagén rostokat, könnyebbé téve, hogy a fogakat át lehessen mozgatni a fogszabályozókkal.

A hagyományos műtéttel összehasonlítva a kollagenáz-kezelés háromszor olyan gyorsasággal tette lehetővé a fogak átmozgatását.

A beavatkozás után minden patkány veszített a súlyából valamennyit, ahogyan ez az emberre is jellemző.

Ugyanakkor azok az állatok, melyeket a kollagenázzal kezeltek, gyorsabban visszaszedték a kilókat. A kutatók szerint fájdalom-érzetet sem tapasztaltak náluk.

Kapcsolódó cikk:

Botox gátolhatja meg a fogcsikorgatást

Szívbetegséghez vezethet a fogápolás hanyagolása

B.A.

https://millennium-egeszsegkozpont.hu/

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.