2014. 05. 24. - 09:00

2030 rák előrejelzés

2030 rák előrejelzés

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a hasnyálmirigy rák lesz a  második leggyakoribb halált okozó ráktípus.

Hasnyálmirigy rák (videó forrása: www.youtube.com)

 

Mi is a rák?

A rák jelenlegi korszakunk betegsége és egyben a fejlett országok vezető haláloka. A rákbetegségek közös jellemzője a szabályozatlan sejtszaporulat és a biológiai szövetekbe való betörési képesség. A nem kontrollálható sejtszaporulat növekedését - azaz a rák terjedését - különböző DNS-hibák okozhatják. Több genetikai hiba együttes jelenléte szükséges a daganat kialakulásához, ám néhány ilyen hiba kialakulását bizonyos kemikáliák, fizikai hatások is okozhatják, de akár öröklött vagy spontán módon is kialakulhatnak. Tünetei változóak a daganat kialakulásának helyétől függően. Kezelés nélkül legtöbbször halálhoz vezetnek, időben való felfedezésük esetében azonban jó eredmények érhetőek el a legújabb orvosi technikákkal.

 

Az első leggyakoribb ráktípus továbbra is a tüdőrák

 

A legtöbb rákkal kapcsolatos kutatást az Egyesült Államokban végzik, ahol az orvosok elmondása szerint a rákos halálozások száma évről évre csökken a fejlett orvosi technológiáknak köszönhetően, a rákos megbetegedések közötti megoszlás azonban nem mutat minden téren javulást. Jelentősen csökkent a tüdő-mell-és prosztatarákban elhunytak száma, a hasnyálmirigy rák áldozatainak száma azonban cseppet sem mutat csökkenést, sőt az elmúlt években csak növekedett. Az orvosok szerint, ha ez a tendencia megmarad, a hasnyálmirigy 2030-ra a második leggyakoribb rákbetegség lehet a tüdőrák után.

 

(SJ)

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.