2019. 10. 30. - 10:00

8+1 tipp a legegészségesebb magvakra

8+1 tipp a legegészségesebb magvakra

Szívesen rágcsálunk néha napraforgó- vagy tökmagot? Érdemes tudnunk, hogy jó szokás – ugyanis a magvak nemcsak ízletes kiegészítői az ételeknek, hanem egészségesek is. Kérdés, melyek a legjobbak?

Jól tesszük, ha időnként leülünk elrágcsálni egy kevés tökmagot vagy napraforgómagot. Nemcsak ezekkel járunk azonban jól.
 
Íme azok a magvak, amelyek nem csupán finomak és remek ételkiegészítők, hanem egészségünkhöz is jelentős mértékben hozzájárulnak.
 
Lássuk, melyek a legjobb magvak, amelyeket akár napi szinten is érdemes fogyasztanunk.
 
1.Chia magvak: ha csupán 2 evőkanálnyit eszünk belőlük, 10 gramm rosttal gazdagodunk. Turmixolva az őrölt chia mag zöldségekhez vagy joghurthoz is kitűnő. Narancslében vagy mandulatejben áztatva kellően megpuhulnak a magvak, így pudingba is használhatók.
 
A chia magvak gyümölccsel is kiválóan fogyaszthatók
A chia magvak gyümölccsel is kiválóan fogyaszthatók
 
2.Vadrizs: a vadrizs valójában a magvak körét gazdagítja, fehérje- és antioxidáns tartalma is igen magas. Rizses ételekhez és salátákhoz is jó - magnézium, foszfor, cink, folsav, niacin és B6 vitamin egyaránt nagy mennyiségben található benne.
 
3.Tökmag: az ízletes rágcsálnivaló magvak magnéziumot és fontos ásványi anyagokat is tartalmaznak. Támogatják a szív egészségét, segítenek energiát termelni és erősítik az izmokat. Salátába, levesbe és önállóan is fogyaszthatók.
 
4.Gránátalma magvak: C-vitamin és antioxidáns-tartalmuk miatt a gránátalma magvak fogyasztása is rendkívül egészséges. Egy csészényi adag mindössze 130 kalória, vagyis rágcsaként is kitűnő, de salátákhoz és ételekhez is használhatjuk.
 
5.Quinoa: a rizs formában megfőzhető quinoából egy csészényi adag 8 grammnyi fehérjét tartalmaz, vagyis remek egészséges protein-forrás. Köretként, s akár tésztaként is fogyasztható. Ha reggelihez esszük, megfelelő mennyiségű rost, fehérje és vas is kerül szervezetünkbe.
 
6.Lenmag: amennyiben kevés halat fogyasztunk, lenmaggal jól pótolhatjuk. Értékes Omega-3 zsírsavhoz jutunk általa, ráadásul a lenmagőrlemény mérsékeli a vérnyomást. Rostban gazdag, dióra emlékeztető íze miatt jól illeszthető salátákhoz, kásához és akár tésztákhoz is.
 
7.Kendermag: 2 evőkanálnyi kendermagban 7 gramm fehérjét találunk, s remek Omega-3 zsírsav forrás. Ételekhez, salátához és önmagában is hasznos.
 
8.Napraforgó mag: egy kis adag napraforgó maggal fedezzük napi E-vitamin szükségletünk felét.
Sok benne az egészséges zsír, amely értékes tápanyaggal lát el és extra ízként is alkalmazható bármely ételhez.
 
9.Szezámmag: igen sokoldalú magvakról van szó, amelyek szinte bármilyen ételben megállják a helyüket. A szezámolaj ráadásul koleszterinszint-csökkentő. Pasztaként tahinit készítenek belőle és a hummus fő hozzávalójának számít. Rost- és fehérjegazdag táplálék. Érdemes fogyasztani!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.