2016. 05. 05. - 12:15

A zöld krumpli akár halálos is lehet?

A zöld krumpli akár halálos is lehet?

Aki kedveli a krumplit – és minden bizonnyal sokan vannak -, annak nem árt odafigyelnie egy-két burgonyával kapcsolatos dologra. Például, hogy milyen elszíneződések vannak rajta…

A krumpliból nagyon sok finom ételt készíthetünk. Fel is használjuk a legtöbb esetben mindet, amit találunk, hacsak nem látunk rajta valami igazán nagy hibát, feketeséget. Az ilyen részeket kivágjuk, s a burgonyát ugyanúgy belerakjuk az ételbe.

Tudjuk azt is, hogy a krumplit száraz és sötét helyen érdemes tárolni, de ha nedves és fényes helyen áll, az sem igazán befolyásolja az ízét. Igen ám, csakhogy az egészségünket igen…

Levágjuk a zöldes részeket, de az nem sokat segít?

Ha ugyanis a burgonyákat túlságosan meleg és nedves helyen tároltuk, már valószínűleg volt lehetőségünk megtapasztalni, mi történik velük: hajlamosak kihajtani és egy kicsit bezöldülni. Természetesen lekaparhatjuk és kivághatjuk ezeket a területeket, lecsíphetjük a csírákat – de talán jobb lenne ilyenkor az egész krumplit a szemétbe dobni…

Miért? Az ok a szolanin nevű méreg, mely ilyenkor kialakul ebben a zöldségben. Akkor található meg a burgonyában, amikor hosszú ideig neki nem megfelelő körülmények között állt – nedves, meleg, fényes helyen. Ha ilyen állapotában elfogyasztjuk, a szolanin nagyon megbetegíthet bennünket – akár még halálos betegségünk is lehet miatta.

Burgonyák

Jól nézzük meg a burgonya állapotát

Ugyanakkor, a New York Times szerint egy 40-50 kilós embernek is 450 gramm zöldes krumplit kell megennie ahhoz, hogy igazán beteg legyen. Ez körülbelül egy darab jól megsütött burgonyának felel meg. Tehát ha egy-két falatot eszünk belőle (bár nem ajánlott), az még nem árt meg.

A legtöbb, szolanin miatti mérgezéses halál éhínség idején következik be, amikor az embereknek mindent meg kell enniük, amit csak találnak.

Ha túlságosan sok szolanint nyeltünk le egy krumpli elfogyasztása után, azt szerencsére meg is érezzük: hasi fájdalmat és szédülést tapasztalhatunk.

Amennyiben a burgonya zöldes, elvileg elég, ha kivágjuk a rossz részt és megesszük a többit, de ha keserűnek érezzük az ízét, ne próbálkozzunk tovább! Dobjuk ki az egészet.

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.