Crohn-beteg lesz az ételmérgezett?
Meglepő összefüggésre jöttek rá amerikai kutatók: eszerint azok az emberek, akik valamikor életük során megfertőződtek ételmérgezésből származó baktériummal, hajlamosabbak a Crohn-betegségre.
Fokozottan ki vannak téve a Crohn-betegség esélyének azok, akik ételmérgezést kaptak. Az ebből származó baktériumokkal való fertőzöttséget a kutatók összefüggésbe hozták a Crohn kialakulásának nagyobb valószínűségével. A probléma azonban csak az illető életének egy későbbi szakaszában üti fel a fejét, ekkorra fejlődik ki a betegség.
A felfedezést a McMaster Egyetem tudósai tették, vezetésükkel készült el a tanulmány, melyet a PLOS Pathogens szaklap közölt. A patogének vizsgálata céljából a kutatók egereket használtak.
A Crohn-betegség az emésztőrendszer krónikus gyulladásos rendellenessége
A szerzők szerint az ételmérgezés baktériuma okozta akut, fertőző gastroenteritis meggyorsította az ún. adherens-invazív E.coli (AIEC) baktériumok növekedését – s ez a baktérium a Crohn-betegséggel hozható kapcsolatba.
A tanulmány során az egereket ételmérgezés baktériummal fertőzték meg, s miután az állatok szervezete megtisztult a fertőzéstől, a kutatók az AIEC baktériumok magas szintjén figyelték meg a bélben – ezek tehát ott maradtak, s idővel rosszabb tüneteket produkáltak.
Brian Coombes vezető szerző szerint a megállapításaik megerősítik annak szükségességét, hogy alaposabb kezeléseknek vessék alá az ételmérgezett pácienseket – a betegséget a forrásánál kell „megfogni” és a kezelésekkel megcélozni.
Gyomorpanaszok gyötrik a Crohn-betegeket
„A cél az, hogy megértsük ennek a betegségnek a gyökerét, s ezt az információt új kezelések és megelőzési módszerek kifejlesztésére használjuk fel”– magyarázta Brian Coombes, hozzátéve, hogy mindez sohasem volt még sürgetőbb.
A Crohn-betegség az emésztőrendszer krónikus gyulladásos rendellenessége, melyet leginkább hasi fájdalom, hasmenés és fogyás jellemez.
„Egy élethosszig tartó egészségügyi problémáról van szó, mely a leggyakrabban fiatalon támadja meg az embereket, s évtizedekig sanyargatja őket. Növeli a végbélrák kockázatát és a korai elhalálozás rizikóját is” – mondta a kutató, aki hozzátette: általánosságban nézve a lakosságot, a Crohn-betegek életminősége minden szempontból rosszabb, mint az egészséges embereké.
Kapcsolódó cikk:
B.A.