Egészség hírek

Ezért veszélyes a „tévézős evés”

Ezért veszélyes a „tévézős evés”

Senkinek sem ismeretlen az érzés, amikor egy nagy tál pattogatott kukorica, chips vagy egyéb, finom rágcsálnivaló hever előtte az asztalon – s közben jó program megy a tévében. Sportesemények alkalmával hasonló a helyzet – a nassolnivaló elfogy. De milyen áron…?

Ha valamit nézünk a tévében, s közben a közelünkben van a rágcsálnivaló, bizony hamar képesek vagyunk eltüntetni.

A „túlevés”, ahogyan a Floridai Egyetem tanulmánya is megállapította, igen jellemző a sportesemények idején is, például, ha valamilyen bajnokság zajlik. Nincs ez másképp ünnepek alkalmával sem.

A nassolás gyakran túlevéshez vezet tévézés közben

A nassolás gyakran túlevéshez vezet tévézés közben

Kutatók szerint az embernek ilyenkor tízszer nagyobb eséllyel kell igénybe vennie a sürgősségi ellátást az élelmiszer „megakadása” miatt, mint az év többi részében.

A tanulmány 11 esztendő adatait elemezte a Bostoni St. Elizabeth Egészségügyi Központ sürgősségi osztályáról. Kiderült, hogy 2001 és 2012 között 38 embert kellett ellátni azonnal, nyelőcsövükkel volt komoly probléma egy-egy ünnep vagy sportesemény kapcsán. Az esetek 37 százalékában az étel miatt volt baj, beszorulás vagy blokkolódás alakult ki a nyelőcsőben.

Az a 81 személy, akiknek két héttel egy-egy sportesemény vagy ünnep után vagy előtt volt problémája, kontrollcsoportnak számított. Kevesebb, mint 4 százalékuknál volt étel-beékelődés a bonyodalom oka.

„Noha a minta kicsinek mondható, világos, hogy a sürgős, élelmiszerrel kapcsolatos esetek ünnepekhez és sporteseményekhez kötődnek – fejtette ki dr. Asim Shuja, a Floridai Egyetem Jacksonville-i egészségügyi központjának gasztroenterológusa. – Sokkal nagyobb százalékban szorultak segítségre ezekben az időszakokban az emberek azért, mert az élelmiszer beszorult a nyelőcsövükbe. Ez egy igen komoly gond, amellyel mindenkinek tisztában kell lennie.”

Mindegy, mit eszünk, ha nem tudjuk abbahagyni a tévé előtt ülve

Mindegy, mit eszünk, ha nem tudjuk abbahagyni a tévé előtt ülve

Dr. Shuja és csapata szerint különösen a férfiaknál jellemző ez a dolog, sok esetben újév, hálaadás, vagy a Super Bowl sporteseményhez közeli időpontban.

Az alkohol,az étel mennyisége, valamint az, mennyire gyorsan esznek az emberek, szerepet játszanak a kockázat emelkedésében.

A porció mérete sem mindegy, ez szintén nagymértékben befolyásolhatja, hogy valaki bajba kerül vagy sem.

Kapcsolódó cikk:

Fogyás: jobb a kevés szénhidrát, mint a kevés zsír  

Génjeinkben van a közösségi média imádata?

Kiegyensúlyozott táplálkozás és nassolás?

B.A.

 

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasznukat?

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasz...

A sorban a harmadik, valamint utolsó őrlőfogainkat nevezzük bölcsességfogaknak. A legtöbb embernél késői tizenéves-, illetve huszonéves korban alakulnak ki. Ám ...
Karnevál Szentendrén

Karnevál Szentendrén

Február utolsó hétvégéjén első alkalommal rendezik meg a több napos karnevált, ahol számos programmal várják az érdeklődőket.   
Pápai Joci a Dal győztese

Pápai Joci a Dal győztese

Szoros volt a verseny, de végül kiderült, hogy a magyar sztár fogja képviselni hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon.   
Folytatják az Agymenőket

Folytatják az Agymenőket

Bár felröppent a pletyka, miszerint a sorozat véget ér, most mégis úgy döntöttek, hogy újabb évadok lesznek.   
Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról és párjáról

Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról é...

A szépséges sztár úgy döntött készített egy fotósorozatot magáról, melyen kedvese, Csuti is szerepel.   
Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföldön?

Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföl...

A lakberendezési trendek évről-évre változnak, ám ez nem jelenti azt, hogy az esztendő kezdetével az ingatlantulajdonosok többsége váltáson kezd gondolkodni. Új...
Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajunkat?

Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajun...

A tincseket ápolni kell, hogy egészségesek, fényesek maradjanak, megőrizzék kellemes tapintásukat. Ennek érdekében szerencsére számos természetes módszert is be...
Keanu Reeves: Nekem már késő

Keanu Reeves: Nekem már késő

Nem vár túl sokat a jövőtől az 52 esztendős színész – legalábbis családot már biztosan nem szeretne. Úgy érzi, elment az idő már ehhez.
Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Talán furcsán hangzik, de nemcsak a saját magunknak vásárolt élelmiszerek címkéjét érdemes megnéznünk, hanem azét is, amit háziállatainknak szerzünk be. Nem min...
Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Úgy tűnik, valóban igaz az állítás - mi több, a tudósok által bizonyított. Jelentős érzelmi előnyökkel jár az ajándékozás annak számára, aki a másiknak örömet s...
< >