Egészség hírek

Hogy maradunk karcsúk a teljes kiőrlésűtől?

Hogy maradunk karcsúk a teljes kiőrlésűtől?

Van, aki régóta áttért már, mások csak félig vagy egyáltalán nem kóstoltak még bele a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásába. Pedig nem árt kipróbálni, ugyanis ha ilyesmit eszünk, az egy 30 perces napi gyaloglással is felér.

Érdemes váltani a teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerekre – annak, aki ezt még nem tette meg, vagy ritkán alkalmazza. Meglepő lehet, de az ilyen gabonafélék fogyasztása annyit jelent a karcsúságunk szempontjából, mint ha elmegyünk egy félórás sétára, közepes tempóban.

De miért is jó a teljes kiőrlésű étel? Nézzük meg közelebbről.

A teljes kiőrlésű gabonafélék csökkentik a bevitt kalóriát, melyet az emésztés során a szervezet felszív, s ezzel felgyorsul az anyagcsere is – magyarázta el J. Philip Karl, a témában megjelent, új tanulmány vezető szerzője, táplálkozástudományi szakértő és doktorandusz a Bostoni Tufts Egyetemen.

A barna rizs is az egyik kedvelt, kalóriszegényebb gabona

A barna rizs is az egyik kedvelt, kalóriszegényebb gabona

Miközben más tanulmányok is megállapították már, hogy akik teljes kiőrlésű gabonát esznek, soványabbak és alacsonyabb a testzsírjuk is a fehér lisztes ételeket fogyasztókkal szemben, Karl megjegyzi: nehéz lenne elkülöníteni a teljes kiőrlésű gabona hatásait a gyakori mozgásétól, valamint az összességében egészségesebb étrendétől.

Ezért a tanulmány elvégzéséhez a szakember és kollégái szigorúan ellenőrizték az alanyok étkezését.

A kutatók tették mindezt úgy, hogy pontosan rámutattak a kalóriaszükségletekre – személyre szabva, mind a 81 résztvevő esetében meghatározták, mi számukra az ideális. Az alanyok életkora egyébként 40-65 év közötti volt.

A tanulmány első két hetében mindenki ugyanazokat az élelmiszer típusokat ette, a kutatók pedig figyelték az egyéni kalória-igényeket, hogy fenntartsák a súlyukat.

Ezután az emberek véletlenszerűen lettek kiválasztva arra, hogy finomított gabonás vagy teljes kiőrlésű étrendet folytassanak a továbbiakban. Csak a megbeszélt ételeket ehették, s folytatniuk kellett a fizikai aktivitást, melyet eddig végeztek.

A teljes kiőrlésű gabonából készült szendvicsben jóval több a rost

A teljes kiőrlésű gabonából készült szendvicsben jóval több a rost

Azoknál, akik teljes kiőrlésű étrendre álltak át, az eredmények alapján kevesebb kalóriát szívott fel a szervezet és nagyobb mértékben távozott széklet is belőle. Nyugalmi állapotban az anyagcseréjük (vagyis a kalóriaégetésük) gyorsabb volt.

A teljes kiőrlésű élelmiszerek tartalma nagyjából duplája a finomított lisztes ételekének – ennek igen jelentős szerepe van az eredményeket illetően.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Jobb a kevés szénhidrát, mint a kevés zsír

Kiegyensúlyozott táplálkozás és nassolás?

B.A.

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasznukat?

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasz...

A sorban a harmadik, valamint utolsó őrlőfogainkat nevezzük bölcsességfogaknak. A legtöbb embernél késői tizenéves-, illetve huszonéves korban alakulnak ki. Ám ...
Karnevál Szentendrén

Karnevál Szentendrén

Február utolsó hétvégéjén első alkalommal rendezik meg a több napos karnevált, ahol számos programmal várják az érdeklődőket.   
Pápai Joci a Dal győztese

Pápai Joci a Dal győztese

Szoros volt a verseny, de végül kiderült, hogy a magyar sztár fogja képviselni hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon.   
Folytatják az Agymenőket

Folytatják az Agymenőket

Bár felröppent a pletyka, miszerint a sorozat véget ér, most mégis úgy döntöttek, hogy újabb évadok lesznek.   
Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról és párjáról

Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról é...

A szépséges sztár úgy döntött készített egy fotósorozatot magáról, melyen kedvese, Csuti is szerepel.   
Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföldön?

Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföl...

A lakberendezési trendek évről-évre változnak, ám ez nem jelenti azt, hogy az esztendő kezdetével az ingatlantulajdonosok többsége váltáson kezd gondolkodni. Új...
Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajunkat?

Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajun...

A tincseket ápolni kell, hogy egészségesek, fényesek maradjanak, megőrizzék kellemes tapintásukat. Ennek érdekében szerencsére számos természetes módszert is be...
Keanu Reeves: Nekem már késő

Keanu Reeves: Nekem már késő

Nem vár túl sokat a jövőtől az 52 esztendős színész – legalábbis családot már biztosan nem szeretne. Úgy érzi, elment az idő már ehhez.
Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Talán furcsán hangzik, de nemcsak a saját magunknak vásárolt élelmiszerek címkéjét érdemes megnéznünk, hanem azét is, amit háziállatainknak szerzünk be. Nem min...
Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Úgy tűnik, valóban igaz az állítás - mi több, a tudósok által bizonyított. Jelentős érzelmi előnyökkel jár az ajándékozás annak számára, aki a másiknak örömet s...
< >