Egészség hírek

Hogyan segít soványnak lenni a teljes kiőrlésű?

Hogyan segít soványnak lenni a teljes kiőrlésű?

Mint arról cikkünk első részében már beszámoltunk, a teljes kiőrlésű gabona rosttartalmának köszönhetően hosszabbtávon telít és nem jelent akkora mennyiségű kalóriát, mint a finomlisztes étrend. De pontosan mennyit is ér?

Ha teljes kiőrlésű ételeket fogyasztunk, az egyenértékű napi 30 perc közepes tempójú gyaloglással. E tanulmányról szóló cikkünk első részében az alacsonyabb testzsírról és a felgyorsult anyagcseréről esett szó.

De miként is okoz a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása nagyobb mértékű fogyást? Ez az étrend kevesebb kalória felszívásával jár, s egyúttal nagyobb mértékű széklet-kibocsátással. A nyugalomban történő kalóriaégetés gyorsasága szintén nagyobb.

 Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér még feltétekkel is kevesebb kalória, mint a finomított lisztes

Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér még feltétekkel is kevesebb kalória, mint a finomított lisztes

„Az energiadeficit azoknál, akik teljes kiőrlésű gabonát esznek, összehasonlítva a finomított lisztet fogyasztó emberekkel, egyenértékű azzal a kalóriamennyiséggel, amelyet 20-30 perces, közepes tempójú séta alatt elégetünk” – magyarázta J. Philip Karl, a témában megjelent, új tanulmány vezető szerzője, táplálkozástudományi szakértő és doktorandusz a Bostoni Tufts Egyetemen.

„Azt nem igazán tudjuk, hosszútávon ez miként fordítható le a fogyásra, de gyanús, hogy lehetséges. Egy év alatt ez nagyjából 3 kilót jelent” – tette hozzá.

A St. Louis-i Washington Egyetem táplálkozástudományi tanszékének vezetője, Connie Diekman azt mondta, „ez a tanulmány jó bizonyíték arra, hogy a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása fontos része egy egészséges étrendnek”.

Ezek az élelmiszerek hozzájárulnak a telítettség érzéséhez és gyorsítják az anyagcserét. A tanulmány ugyan nem volt hosszútávú, s a népesség sokféleségét sem tükrözte igazán hűen a szakember szerint, de az eredménye mindenképpen pozitív, s mindenki tanulhat, sőt előnyt szerezhet belőle.

A tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition szaklap közölte.

A teljes kiőrlésű gabonával müzlik, sütemények is készíthetők - egészségesebben

A teljes kiőrlésű gabonával müzlik, sütemények is készíthetők - egészségesebben

Egy, hozzátartozó tanulmányban egyébként a kutatók ugyanezen csoportja megállapította, hogy akik teljes kiőrlésű gabonát esznek, azoknál közepes mértékben javul az egészséges gyomor-környezet, s bizonyos immunválaszok is. A teljes kiőrlésű gabona-bevitel a szívbetegség, a 2-es típusú diabétesz és egyes rákbetegségek csökkent kockázatához is köthető.

Ami az élelmiszerek címkéjét illeti, érdemes a 100 százalékos teljes kiőrlésű termékeket keresni – ugyanis amiben csak részben van jelen, arról nem tudhatjuk, mennyi is az annyi.

A szakemberek egyébként azt tanácsolják, fogyasszunk naponta 6 adag gabonát, s ennek legalább a fele teljes kiőrlésű legyen.

Fotó: Instagram

Kapcsolódó cikk:

Hogyan maradunk karcsúk a teljes kiőrlésűtől? 

Ezért veszélyes a tévézős evés

Kiegyensúlyozott táplálkozás és nassolás?

B.A.

 

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasznukat?

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasz...

A sorban a harmadik, valamint utolsó őrlőfogainkat nevezzük bölcsességfogaknak. A legtöbb embernél késői tizenéves-, illetve huszonéves korban alakulnak ki. Ám ...
Karnevál Szentendrén

Karnevál Szentendrén

Február utolsó hétvégéjén első alkalommal rendezik meg a több napos karnevált, ahol számos programmal várják az érdeklődőket.   
Pápai Joci a Dal győztese

Pápai Joci a Dal győztese

Szoros volt a verseny, de végül kiderült, hogy a magyar sztár fogja képviselni hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon.   
Folytatják az Agymenőket

Folytatják az Agymenőket

Bár felröppent a pletyka, miszerint a sorozat véget ér, most mégis úgy döntöttek, hogy újabb évadok lesznek.   
Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról és párjáról

Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról é...

A szépséges sztár úgy döntött készített egy fotósorozatot magáról, melyen kedvese, Csuti is szerepel.   
Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföldön?

Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföl...

A lakberendezési trendek évről-évre változnak, ám ez nem jelenti azt, hogy az esztendő kezdetével az ingatlantulajdonosok többsége váltáson kezd gondolkodni. Új...
Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajunkat?

Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajun...

A tincseket ápolni kell, hogy egészségesek, fényesek maradjanak, megőrizzék kellemes tapintásukat. Ennek érdekében szerencsére számos természetes módszert is be...
Keanu Reeves: Nekem már késő

Keanu Reeves: Nekem már késő

Nem vár túl sokat a jövőtől az 52 esztendős színész – legalábbis családot már biztosan nem szeretne. Úgy érzi, elment az idő már ehhez.
Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Talán furcsán hangzik, de nemcsak a saját magunknak vásárolt élelmiszerek címkéjét érdemes megnéznünk, hanem azét is, amit háziállatainknak szerzünk be. Nem min...
Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Úgy tűnik, valóban igaz az állítás - mi több, a tudósok által bizonyított. Jelentős érzelmi előnyökkel jár az ajándékozás annak számára, aki a másiknak örömet s...
< >