Laktóz intolerancia azaz tejcukor érzékenység
Mi az a tejcukor?
Videó forrása: Youtube - civiljutub
Magyarország 25 év feletti lakosságának közel 30 százaléka szenved tejcukor-érzékenységben. Sokan erről a betegségről csak annyit tudnak, hogy vannak akik nem fogyaszthatnak tejet, ám ez a betegség ennél jóval összetettebb. A tejcukrot a vékonybélben található laktáz nevű enzim szőlőcukorra és galaktózra bontja, melyet a szervezet így már fel tud bomlani. Az idő múlásával ezek az enzimek veszítenek aktivitásukból, ekkor pedig a laktüz tartalmú élelmiszerek lebontása nem történik meg, így komoly tüneteket is okozhatnak. A laktóz-intolerancia elsősorban rossz közérzetet, hasi fájdalmat, görcsöket és hasmenést okoz, akár már egy órával a tejtartalmú termék elfogyasztását követően.
Ma már a laktóz érzékenyek számárais van megoldás
A teljcukor érzékenységnél is két csoportot különítenek el. Van vele született és kialakult laktóz-intolerancia. A vele született érzékenységnál a laktáz nevű enzim az esetek nagytöbbségében teljesen hiányzik, míg a kialakult érzékenységnél csupán az iktivitását veszíti el a lebontásért felelős enzim.
Az, hogy a teljcukor felbontásáért felelős enzim előbb utóbb veszít az aktiváitásából tulajdonképpen egy természetes állapot, hiszen a tejfogyasztás az ember életének korai szakaszában elengedhetetlen és fontos. Ezt követően az emberi szervezetnek nincs szüksége a tejre, így a szervezetben termelődő laktáz aktivitása is csökkenhet.Mit tegyünk ha tejcukor érzékenységet diagnosztizáltak?
A laktózhiány vagy laktóz-érzékenység többnyire nem múlik el, de nagyon jól együtt lehet vele élni. Csupán be kell tartani a gasztroenterológusok által javasolt étrendet, mely tartható és még az életminőséget sem rontja. Sőt, ma már a laktáz enzim pótlására is van lehetőség, így aki még a tejtermékek fogyasztásáról sem kell feltétlenül lemondaniuk az arra érzékenyeknek.
-BT-